10. RallyLegend San Marino 2012

27. január 2013Publikoval P. Kovács

Súťaží s prívlastkom "historic" sa jazdí celkom dosť, najmä v západnej Európe sú takéto nostalgické rally celkom obľúbené. Nad všetkými z nich však stojí akcia menom RallyLegend, ktorá sa koná v mikroštáte San Marino, kam sa každoročne schádzajú najväčšie jazdecké aj automobilové hviezdy rokov minulých (a často aj súčasných).

Keďže šlo o jubilejný 10. ročník, o účasť hviezd svetového formátu nebola núdza. Za všetkých spomeňme švéda Björna Waldegaarda, ktorý vytiahol mohutný Mercedes SLC 500 vo verzii Safari Rally, pripravený Belgickým tímom Silver Arrows Racing, legendárny fín Juha Kankkunen usadol za volant Lancie Delta Integrale, ako v časoch najväčšej slávy. Markku Allen krotil divokú Lanciu 037 Rally, nesmrteľný šampión Jacky Ickx riadil - ako inak - Porsche 911 vo verzii Safari Rally. Nemec Harald Demuth neodmysliteľne patrí k štyrom kruhom, na RallyLegend vodil továrenské Audi 200 Quattro Safari Rally. Pri počte 253 štartujúcich si dokážete predstaviť, aké obrovské množstvá legendárnych vzácnych strojov sa tu preháňali - najrôznejšie verzie Audi Quattro S1, BMW M3 E30, Opel Ascona 400, Porsche 911, VW Golf G60 Rally, Fordy Escort, Talbot Sunbeam, všetky možné Lancie - neuveriteľné množstvo zverských S4 (!), Fiaty Abarth či pestré pole BMW, od 2002 až po všelijaké verzie E21 a E30. Nechýbali ani špeciály zo zlatej éry WRC, čiže z 90. rokov - Toyoty Corolla, Subaru Impreza či Ford Focus. Jeden z Focusov osedlal bývalý špičkový pilot, estónec Markko Martin, ktorý ukončil svoju kariéru v MS po nešťastnej nehode, pri ktorej zahynul jeho navigátor Michael Park. Musíme spomenúť aj slovenského účastníka - naše farby hájil už po druhý krát Stano Koiš s manželkou Adrianou na nádhernom Forde Sierra Cosworth.

Úplnú verziu exkluzívnej reportáže s bohatou fotogalériou si môžete preštudovať v aktuálnom vydaní nášho dvojmesačníka...

Vo zvuku monštruóznych rally-masakrov sa pokochajte cez video.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: P. Kopúnek, Martin Remiš