ABT Audi RS3

08. január 2018Publikoval M. Lábaj

Na Essen Motor Show sa predstavilo vylepšené Audi RS3 od ABT Sportsline. Tento krát sa však tuningová firma z Kemptonu nesústredila na úpravu vzhľadu auta, cieľom bolo zvýšenie výkonu. A to na rovných 500 koní (368 kW)!

Vylepšeniami si prešlo najmä výfukové potrubie. Nový výfukový systém je teraz ladený športovejšie a hlučnejšie, ako to pri Audi býva zvykom. Vzadu ústi do štyroch koncoviek s priemerom 102 mm. O uchytenie koncovej časti výfuku sa stará nový zadný difúzor, na ktorom samozrejme nechýba logo RS3. 2,5 litrový radový 5-valec teraz nie len znie oveľa agresívnejšie ale je aj výkonnejší o 40 koní a 110 Nm od predchádzajúcej verzie.

 

Za zvýšením výkonu stojí  však aj známy ABT Engine Control modul a nový intercooler. Vo výsledku má RS3 výkon 375 kW (500 k) a 570 Nm!  Ak k tomu prirátame pohon všetkých kolies - Quattro, dostaneme veľkú porciu zábavy zabalenú do praktického rodinného auta.

I keď sa jedná hlavne o zvýšenie výkonu, nezabudlo sa ani na jemný tuning zovňajška "erestrojky". Agresívny vzhľad vytvára nový predný splitter, tiež s logom RS3. Predné blatníky dostali doplnok v podobe čiernej krytky vetrania. ABT zvolilo obutie  19-palcových ER-F kovaných kolies v čiernej lesklej farbe.

Podvozok taktiež nezostal bez zmeny. Detailnejší pohľad odhalí zníženie auta vďaka tlmičom s možnosťou kombinácie so športovými stabilizátormi. Avšak v ABT mysleli aj na bezpečnosť vašich ratolestí pri ceste do školy. Vpredu bol namontovaný nový brzdový systém s 380 mm kotúčmi, ktorý zaručuje spoľahlivé zabrzdenie z akejkoľvek rýchlosti. Tak deti, do školy už viac meškať nebudete.

text: Matej Lábaj, foto: ABT Sportsline