Profituning 2023

Audi RS6 Legacy Edition

15. jún 2023Publikoval M. Lábaj

Nemecký úpravca ABT Sportsline sa sústreďuje na úpravy áut od VW Group, teda najmä ide o produkty značky Audi. Jeho najnovší výtvor je postavený na základe športového super-kombíku Audi RS6 Performance, pretože podľa ABT si tento model zaslúži status legendy.

Audi RS6 Legacy Edition od ABT bude vyrobené v limitovanom počte, iba 200 kusov. Úpravca hovorí, že je to 3 v jednom – vysokovýkonný motor, nekompromisný športový dizajn a zároveň je Audi využiteľná na každý deň. Síce sa v tomto modeli už nenachádza legendárny 5,0-litrový motor V10, menšia V8 je priateľskejšia ku rozloženiu hmotnosti medzi nápravami, vďaka čomu auto lepšie zatáča a tiež sa zlepšila spotreba paliva.

Pomocou vlastných technológií ABT Power R úpravca zvýšil výkon twin-turbom preplňovanej V8 s objemom 4,0l, ktorá vo verzii Performance mala výkon 630 konských síl. Teraz sa čísla vyšplhali na úroveň 760 koní (559 kW) a 980 Nm krútiaceho momentu rozdeleného na obe nápravy. ABT vymenilo aj turbá, medzichladiče stlačeného vzduchu a nahodilo karbónové vložky prednej lišty vrátane mriežky nasávania vzduchu s optimalizovaným vedením vzduchu. Pilot si auto môže doladiť cez mobilnú aplikáciu myABT, v ktorej dokáže meniť režimy Charisma ako ECO, SPORT a RACE a podľa potreby prispôsobiť výkonové charakteristiky kvalite paliva.

Po vizuálnej stránke okamžite spozorujete, že okolo preletela RS6 od ABT. Najväčšou zmenou prešla predná časť auta. Na jej kapote sa nachádza vložka z uhlíkových vlákien, ktorá zabezpečuje lepšie odvádzanie horúce vzduchu od motora. Predný nárazník dostal obrovský karbónový spojler, ktorý prechádza až pred predné kolesá do tvaru plutvy. Rozdiel pozorovať aj v hornej lište prednej masky. Bodykit obsahuje tiež aerodynamické kryty spätných zrkadiel, nástavce na bočné prahy, zadný difúzor s plutvami po bokoch a obrovské krídlo nad zadné okno.

ABT sa pohralo aj s podvozkom. Na RS6 Legacy Edition namontovali centrálne tlmiče vlastnej výroby a pevnejšie stabilizátory. RS6 obúva pneumatiky Goodyear Eagle F1 Supersport v rozmere 295/30 R22 na kovaných diskoch IR22 v lesklej čiernej farbe. Úpravca nezabudol ani na zvukový prejav V8 motora, nerezový výfuk je ukončený v štvorici koncoviek s priemerom 102 mm. V neposlednom rade ABT vylepšilo už aj tak kvalitný interiér Audi RS6 tkaninou Dinamica na radiacich páčkach, prahových lištách, na palubnej doske a obložení rámu sedadiel. Dinamica sa vyznačuje najmä veľmi jemným zložením vlákien. Táto tkanina spomaľuje horenie, je mäkká a jej semišový povrch je optimálne chránený proti vlhkosti a nečistotám teflónovým povlakom.

text: M.Lábaj, foto: ABT Sportsline