Biela krásavica: Mazda RX-7

10. októbra 2018Publikoval M. Lábaj

O tom, že Mazda RX-7 je jedna z najväčších ikon japonských áut, a hlavne ikona samostatnej značky, nebudeme diskutovať.  Čisté tvary karosérie typu kupé, je mrštná v zákrutách a má unikátny zvuk Wankelovho motora. V súčasnosti je veľmi obľúbená medzi zberateľmi áut ale popularitu si užíva aj v spoločnosti automobilových úpravcov.

Masatoshi Shimizu je fanúšik RX-7 už od svojich siedmych rokov (aké pekné nie?). Už ako prvé auto si kúpil Mazdu RX-7 generácie FC. Miloval hlučný rachot N/A rotorového motora a línie tejto krásky až tak, že sa rozhodol všetky prvky, ktoré rušili vzhľad odstrániť, prípadne zahladiť. Áno, narážam tým na čistotu motorového priestoru. Čo v ňom muselo ostať viditeľné bolo vyčistené, vyleštené alebo nanovo nastriekané.

Dominantu pod kapotou tvorí dvojrotorový agregát  N/A 13b. Motoru sa lepšie dýcha kvôli upraveným sacím kanálom a konverzií na systém s dvomi škrtiacimi klapkami. Na opačnej strane spaľovania sú zákazkové zvody a výfuková rúra z jedného kusu. Výkon rotorov je doladený pomocou radiacej jednotky Apex-i Power FC. Ten zvuk je vážne nákazlivý.

Exteriér Mazdy sa tiež jemne upravil. Trochu sa rozšírili predné aj zadné blatníky, stále si však zachovali pôvodné línie. Predný nárazník a prahy sú novšie z pozdejších modelov, zatiaľ čo dozadu namontoval svetlomety zo skoršieho modelu. RX-7čku následne nastriekal do bielej farby z originálneho vzorkovníka. V interiéri nájdeme dvojicu športových sedačiek Mazdaspeed v štýle osemdesiatych rokov. Nezmenenej prístrojovej doske robí spoločnosť semišový volant od firmy Renown. Ochranná klietka Cusco vytvára dojem skutočného športového auta.

Pozor, v podvozku žiadne vzduchové vaky nenájdeme. Majiteľ svojej Mazde nechal vyrobiť tlmiče na zákazku a negatívne odklony nastavil  vďaka kompletnej súprave nových ramien na prednej i zadnej náprave. Shimizu obul na RX-7 na dvojrozmerné kolesá Panasport G7 so širokým lešteným falcom, 17x9 palcov pod prednými blatníkmi, 17x12 na poháňanej náprave. Voľba diskov nemohla byť pre túto RX-7 FC lepšia. Väčšia krásavica z nej snáď byť ani nemôže. Či?

text: Matej Lábaj, foto: stancenation.com