BMW Concept Z4

18. august 2017Publikoval P. Kovács

Spoločnosť BMW Group predstaví na podujatí Concours d’Elegance v Pebble Beach nový vzrušujúci pohľad na roadster značky BMW. BMW Concept Z4 prináša pružné kompaktné proporcie, dynamickú siluetu a emocionálne príťažlivé tvary. Štúdia, ktorá priťahuje pozornosť, ponúka pohľad na to, ako bude vyzerať sériové vozidlo, ktoré sa predstaví v priebehu budúceho roka.

 

BMW Concept Z4 dostal klasické dizajnové prvky vozidiel typu roadster, akými sú dlhý rázvor, nízka natiahnutá silueta a kompaktná zadná časť, zabalené do čerstvého a známeho balenia obohateného o súčasný dizajnový jazyk značky BMW. Kratšia kapota a minimálne previsy zaručujú, že vodič sedí bližšie pri strede vozidla než v predchádzajúcich roadsteroch od BMW. Nové proporcie tak získali výrazný, športový a agilný nádych. Obrysy vozidla vytvárajú výrazný šípovitý tvar, ktorý dodáva štúdii BMW Concept Z4 dynamický vzhľad ešte pred naštartovaním. Široké blatníky natiahnuté smerom dozadu od kabíny elegantne skrývajú funkciu stabilizátorov a umocňujú športový vzhľad nízko nad zemou umiestnenej zadnej časti vozidla.

 

Výrazná matná oranžová farba exteriéru Energetic Orange podporuje kontrast svetla a tieňa na povrchoch karosérie a umocňuje plastické spracovanie exteriéru. Čerešničkou na torte harmonických tvarov blatníkov sú 20-placové disky kolies z ľahkých zliatin v športovom dvojfarebnom vyhotovení s dvojitými lúčmi.

Prepojenie medzi interiérom a exteriérom štúdie BMW Concept Z4 sa prejavuje tvarmi aj farebnými kombináciami. Dizajnový jazyk interiéru prebral výrazné tvary exteriéru a do dynamického orchestra pridáva ďalší hlas. Veľká časť interiéru prebrala farbu karosérie, čím sa vonkajšok vizuálne prepojil s vnútrom vozidla. Vďaka tomu sa ešte viac vynímajú chrómové lišty. Prístrojová doska a stredový informačný displej tvoria súbor vysoko kvalitných obrazoviek, ktoré sú maximálne ergonomicky a bez rušivých vplyvov zapracované do zorného poľa vodiča. Oba displeje sa nachádzajú v takmer rovnakej výške a neďaleko od seba. Vzniká tak pocit jednotného súdržného prvku. Spolupracujú na tom, aby vodič dostal správne informácie v správnom čase. Vodič si dotykovým ovládačom môže vybrať, ktorý prvok z ponuky na displeji si chce dať zobraziť na informačnom displeji – navigáciu, hudobnú knižnicu či ďalšie informácie z infotainmentu. Head-up displej nad prístrojovou doskou prináša kľúčové informácie priamo do zorného poľa vodiča.

 

Všetky ovládacie prvky sa zoskupili do funkčných ostrovov, aby podporili sústredenie sa vodiča na to najpodstatnejšie. Vďaka tomu ho nič nerozptyľuje od jazdného zážitku. Ešte aj obklady a prvky výbavy sú úplne minimalistické. Namiesto vyberaných materiálov, starostlivo leštených chrómových detailov či brúsených prvkov, vytvára exkluzívnu atmosféru interiéru laserom vyrezávaný šesťuholníkový motív na sedadlách. Športové zameranie interiéru završujú karbónové prahy dverí spolu s asymetrickým logom vylisovaným na sedadlách a na palubnej doske.

 

zdroj: BMW Group Slovakia