CARat Tuning party

24. jún 2014Publikoval P. Kovács

Tuningovou komunitou očakávaný víkend od piatka 20-teho do nedele 22-teho júna je za nami a už v poradí  jedenástky krát - v areáli piešťanského letiska usporiadaný "Carat" ponúkol rozmanitý automobilový, hudobný a lifestyle-ový program. Opäť to bolo síce aj o čakaní v kolóne, tolerovaní rôznych "ľudí", ale predovšetkým o vyleštených, rýchlych a jedinečných autách.

Nissan gtr 35

Vrcholom víkendu bol jednoznačne sobotňajší program, ktorému dominovali veľmi populárne dynamické disciplíny - a to šprinty a preteky v driftovaní. Obecenstvu jazdci ponúkli celodenný rev motorov a napínavé duely, či už v prekonávaní 402-metrovej šprintérskej trati, alebo v tandémových, finálových battloch na mašinách, stavaných na extrémnu jazdu bokom.

camaro drag racing

Najväčší dym narobil Zsolt Putz s nitrom dopovaným Camarom Z28 a jeho kamoš "Mini" na poriadne naloženej Corvette C5.

Druhý šprintérsky závod sezóny zaradený do oficiálneho kalendára Majstrovstiev Slovenskej republiky sa konal na pristávacej dráhe piešťanského letiska, v rámci 3-dňového podujatia Carat Tuning party a opätovane sa vyznamenal vysokým počtom zaregistrovaných jazdcov a mimoriadne zaujímavými súbojmi super výkonných štvor- a dvojkolesových mašín. Dokopy bojovalo s cennými desatinami sekúnd až 163 pretekárov zo Slovenska, Čiech, Maďarska a Rakúska - z toho 31 na motocykloch a 132 na automobiloch a celkovo sa počas dňa odjazdilo na 402-metrovej trati vyše 400 duelov.

audi rs6

Druhé najrýchlejšie auto preteku - Audi RS6 v úprave firmy Profituning zajazdilo 1/4-míľu za 10,698s!

V jednotlivých triedach si cenné trofeje brali domov staré, známe mená, avšak sa úspešne predviedli i niekoľkí nováčikovia. Výsledky šprintov ( víťazi v jednotlivých kategóriách ):

Autá trieda PROFI: P1: Mátyás Katona (Fiat Uno turbo) Dunajská Streda, P2: Laco Pakši (Honda Civic turbo) Bratislava, P3: Radek Marvaň (Lancer EVO) Česká republika, P4: Ján Banás (Impreza WRX STI) Nemecká, P5: Tibor Eotvos (Š1000 MB) Košice, P6: Roman Kmeť (VW Golf 2) Prievidza

Autá trieda STREET: S0: Mário Fedor (Honda Civic) Prešov, S1: Attila Pomozi (Honda Civic) Levice, S2: Robert Berger (Honda CRX turbo) Rakúsko, S3: Rudolf Nowák (Fiat Coupe turbo) Česká republika, S4: Jozef Minárik (Corvette C5) Kostolná pri Dunaji, S5: Marian Ožvalda (Audi RS6) Kežmarok, S6: Martin Vitko (Seat Leon) Seňa, S7: Michal Baďura (Audi A8) Trenčín

Absolútni víťazi: 1. Marian Ožvalda (Audi RS6) Kežmarok, 2. Erik Fehér (Nissan GT-R) Zemplínsky Branč, 3. Jozef Minárik (Corvette C5) Kostolná pri Dunaji

MOTOCYKLE: M2: Michal Zeman (Yamaha) Rimavská Sobota, M3: Ondrej Cerovský (Suzuki GSX-R 750) Rimavské Janovce, M4: Štefan Pomšár (Suzuki Hayabusa) Veľký Biel, M5: Stano Poživenec (Hayabusa turbo) Bratislava

Nissan Skyline

Erikovi Fehérovi zlato v superfinálových súbojoch kvôli technickým problémom ušlo, ale najrýchlejší netto čas patril jemu.

Najlepší absolútny dosiahnutý čas 10,695 s pri rýchlosti 204 km/h spomedzi áut získal slovenský šprintér Erik Fehér na brutálne upravenom Nissane Skyline GT-R33. V triede Motocykle cenu za absolútne najlepší čas prevzal pretekár Stano Poživenec na preplňovanom drag špeciáli Suzuki GSX-R 1300 Hayabusa, ktorý zajazdil čas 9,156 s. a dosiahol na 402-metrovej trati max. rýchlosť 251km/h. Podrobné výsledky šprintov nájdete na stránke: www.zrychlenie.sk

Honda civic

Moderátor šprintérskeho seriálu Ati Pomozi otestoval novú techniku víťazstvom v kategórii Street 1.

Audi a8

Naftová superlokomotíva Miša Baďuru na 22-palcových Vossenoch nie len úchvatne vyzerá ale vďaka úprave manažmentu motora aj brutálne jazdí.

BMW 6 drag

Laco Pakši odjazdil pretek na oturbenom Civicu aj svojej streetovej 630-ke medzi veľkými dízlákmi.

lancia delta hf

Keď sa stretnú dva rozdielne svety...

fiat coupe turbo

Rudolf Nowák, ako najväčší ašpirant na majstrovský titul v triede S3.

Integra type r

Krásna a spoľahlivá Integra Type R drží Mariana Nemca dlhé roky v boji o trofeje.

carat tuning party

Profesionálne šprinty lákajú aj majiteľov výkonných, luxusných mašín.

V areáli, ohradenom betónovými bariérami si driftéri zmerali sily v rámci slovenského šampionátu po druhý krát a po kvalifikáciách a následných finálových vyraďovačkách sa na bedni ocitli traja Slováci. Prvý skončil Marian Nikš na aj vizuálne atraktívnej technike BMW E46 pick up, striebro si vybojoval Marek Hučko na podobnej  technike E30 pick up a tretí skončil skúsený Noro Kováčik na BMW M6.

bmw e30 drifting

skyline drifting

Statické predvádzanie pojazdných diel sa konalo pod taktovkou tímu chalanov, ktorí to s tuningom v našich končinách opäť myslia fakt veľmi vážne. Seriál Tuning Battle 2014 beží v plnom prúde a tohtoročná zmena v bezplatnej registrácii prilákala aj v Piešťanoch veľa majiteľov vyleštených vozidiel. Treba ale poznamenať, že kvalita nekorešpondovala s kvantitou a na plachte show&shine chýbali viaceré domáce i české skvosty, na ktoré sme si už na väčších domácich podujatiach zvykli. Výsledky 4.kola seriálu napokon vyzerajú nasledovne:

ford escort tuning 

Audi, BMW, Mercedes Scene
1. miesto - Audi A4 Cabrio, Zdeněk Bajgar
Ford & Opel Scene
1. miesto - Opel Calibra, Gabriel Rehák
Seat & VW old Scene
1. miesto - VW Polo, Rostislav Chytil
Seat & VW modern Scene
1. miesto - Seat Ibiza, Michal Czubin (PL)
Škoda old Scene
1. miesto - Škoda Felicia Pick-up, Martin Mokryš
Škoda modern Scene
1. miesto - Škoda Octavia, Radek Richter
French Scene
1. miesto - Peugeot 306, Martin Slepička
Italian Scene
1. miesto - Fiat Bravo, Milan Forgáč junior
Japan & Asia Scene
1. miesto - Honda Civic, Peter Hrnčárik
Oldies Scene
1. miesto - Fiat 128, René Dziedzina
Other & Rat Scene
1. miesto - Lada 2101, Juraj Bodlala

audi tuning

trabant tuning

Slovenská šprintérsko-tuningová scéna sa presunie 5.júla do južnej časti Slovenska, kedy sa na letisku v Boľkovciach bude konať druhý, tohtoročný Power fest. Obšírnu reportáž z CARat Tuning party 2014 s množstvom fotografií si prečítate už čoskoro, v júlovom vydaní dvojmesačníka Power magazine.

skoda 100 stance

roman kolesar

alfa romeo 2.4 jtd

tiger drag

Bývalý držiteľ šprintérskeho rekordu Paľo Buček prevetral svojho "Tigra".

foto: Martin Cyprian