Profituning 2021_2

Dámy a páni: Hoonitron

17. december 2021Publikoval M. Lábaj

Audi S1 E-tron Quattro - meno ako z matematickej učebnice a s krátkym dodatkom a lá „Hoonitron“. Audi v úzkej spolupráci s Americkou hviezdou YouTube – Kenom Blockom, predstavilo svoj jemne uletený projekt. Jedná sa o modernú interpretáciu legendárnej Audi Quattro S1 Pikes Peak, ktorý na rovnomennom kopci súťažil v roku 1987.

S1 E-tron je plnohodnotné závodné auto, má šasi z uhlíkových vlákien, ochranný rám spolu so všetkými potrebnými bezpečnostnými prvkami a veľké množstvo konských síl, zatiaľ však presnou cifrou nedefinované. V čom sa od originálnej S1 odlišuje, je motor. Nie je to len typom, či inak usporiadanými valcami. Audi sa totiž v tomto prípade spoľahlo na dva elektromotory, každý pre jednu nápravu. Zimomriavky zo zvuku nafúknutého 5-valca sú minulosťou. Dnes tu síce máme ticho ale doslova výstrel z nuly na 150 km/h v jednom okamihu.

Auto je zrodené zapôsobiť na motoristov v novom videu a ukázať aká dokáže byť elektrina zábavná. Block urobil prvýkrát výnimku vo svojej sérií videí Gymkhana, názov nového dielu presne vystihuje o čo tu ide. O pár mesiacov tak nájdete Kenove vystrájanie s moderným Audi S1 na YouTube pod titulom Elektrikhana. My veríme, že video doplnia skvelou hudbou. Samotné pískanie pneumatík akosi neznie tak dobre, ako keď mu robí sprievod odfukujúci akýkoľvek-valec.

text: M.Lábaj, foto: Audi