Driftový majáles na Slovakia Ringu

21. máj 2014Publikoval P. Kovács

Náš okruh pri Orechovej Potôni bol 1.mája útočiskom stoviek nadupaných mašín, ktoré predviedli pred mnohotisícovým davom svoje schopnosti v dvoch dynamických disciplínach. Po dvoch úvodných fotoreportážach, kedy sme si posvietili na dianie na šprintérskej dráhe cieľovej rovinky Slovakia Ringu a na statickú súťaž upravených áut v paddocku tohto areálu si teraz pospomíname na doposiaľ najúspešnejšie domáce porovnanie síl zadokoliek schopných kresliť v rýchlom, kontrolovanom šmyku dlhé gumové čiary.

power fest drift bmw pick up

Paralelne so šprintmi počas celého vysokooktánového majálesu "POWER FEST" prebiehal medzinárodný driftérsky závod, v ktorom si slovenská špička zmerala sily s početnou skupinou strojov z okolitých krajín upravených na jazdu bokom. Závod v driftingu bol zaradený do maďarského šampionátu a tiež do novej slovenskej, profesionálnej série Motul ST Drift Slovakia. Celkovo sa registrovalo do preteku až 28 posádok.

 

Slovenskí matadori žiaľ ťahali za kratší koniec a na konci dňa si ceny na bedni prevzali traja maďarskí majstri v jazde bokom, a to v nasledovnom poradí: Grózinger Zsolt - Nissan S13,  Szántó Nikolett - BMW M3 E46, Hutter Ferenc - Ford Sierra V8. Zo slovenských jazdcov sa najvyššie - na šiestej priečke umiestnil Norbert Kováčik na novej technike BMW M6, ktorá sa dokončila doslova pár hodín pred rannou registráciou do pretekov. Noro mal smolu v zostave finálových vetiev, v ktorých sa do battlov TOP8 dostal zoči-voči neskoršiemu víťazovi - Maďarovi Grózingerovi.

drifting slovakia ring

Posledný duel dvoch najvyššie umiestnených - Szánto Nikolett (BMW) vs. Grózinger Zsolt (Nissan)

Slovenské farby reprezentovali aj ďalšie známe mená domácej scény ako Marian Nikš na atraktívnom pick up-e BMW E46, Peter Kurňava - Nissan 350Z, René Alexander na špičkovej, novučičkej  technike BMW E92 M3 s agregátom Toyota 2JZ, Matúš Lichanec - BMW E30, Gabriel Koczkáš - BMW E46 M3 a Daniel Bohuš s vozidlom BMW E36 M3. Naši pretekári v tomto poradí dokončili preteky po absolvovaní kvalifikačných jázd a finálových súbojov. V boxoch bol k videniu aj krásny Nissan Tomáša Ježeka, ktorý sa tiež do závodu registroval , no žiaľ kvôli zlyhaniu úplne novej techniky pod kapotou sa do finálových jázd kvalifikovať nevedel.

BMW M3 2JZ drift

René Alexander a jeho prvý test novej techniky M3 2JZ.

Pre divákov bola mimoriadne zaujímavá aj účasť dvoch šikovných a veru i veľmi pekných drifteriek. Z Poľska k nám svoj krásny, ružový Nissan dotiahla Karolina Pilarczyk a z Maďarska si pre trofej prišla Szántó Nikolett. Druhá menovaná sa prebojovala až do finále a skončila so svojim nadupaným BMW LS E46 M3 na statočnom druhom mieste.

Nissan S13 drifting power fest

Poľská fešanda Karolina Pilarczyk skončila deviata.

power fest slovakia ring

Noro Kováčik a Marian Nikš pred finálovými battlami...

Grozinger drift

Celkový víťaz Grózinger Zsolt má pod kapotou svojho Nissanu veru slušnú nálož...

mercedes drifting power fest

V paddocku a boxovej uličke si prišli na svoje fanúšikovia špeciálov.

slovakia ring drifting

drifting bmw koczkas

Gabriel Koczkáš - BMW E46 M3

Nissan 350Z drift

Peter Kurňava - Nissan 350Z

Nissan drift slovakia ring

foto: Slovenská šprintérska asociácia