GLA 45 AMG

23. január 2014Publikoval P. Kovács

Nový Mercedes-Benz GLA 45 AMG sa po januárovej premiére na autosalóne v americkom Detroite bude dať aj na Slovensku objednávať už od polovice marca. Prvé dodávky tohto vysokovýkonného kompaktného SUV, s hnacou silou na úrovni najvýkonnejších super športov (133 kW/181 k na litrový objem), začnú v júli 2014.

GLA 45 AMG poháňa najsilnejší sériovo vyrábaný štvorvalec na svete - turbomotor AMG objemu 1,991-litra, produkujúci výkon 265 kW/360 k a maximálny točivý moment 450 Nm. Štvorvalcový motor AMG s turbodúchadlom, s maximálnym plniacim tlakom 1,8 barov disponuje priamym vstrekovaním benzínu s  riadeným lúčom paliva s piezoelektrickými vstrekovačmi umiestnenými v strede štyroch spaľovacích komôr a so vstrekovacím tlakom 200 barov. Kombinácia viacnásobného vstrekovania a viaciskrového zapaľovania výrazne zlepšuje využívanie paliva a zvyšuje termodynamickú účinnosť, čo vedie k nízkym emisiám výfukových plynov. Srdce tohto kompaktného super atléta je vybavené celohliníkovou kľukovou skriňou, kovaným kľukovým hriadeľom, kovanými piestami a chladením plniaceho vzduchu vzduch-voda.

A45 AMG

Dynamické GLA 45 AMG vďaka nemu zrýchli z 0 na 100 km/h za 4,8 sekundy a najvyššiu rýchlosť má elektronicky obmedzenú na 250 km/h. Na 100 km spotrebuje iba 7,5 litra benzínu, pri čom spĺňa požiadavky emisnej normy EU 6. Sériový pohon všetkých kolies AMG 4MATIC bežne prenáša výkon na prednú nápravu, ale v prípade potreby pripája aj zadnú nápravu a rozdeľuje sily v pomere 50:50. Prenos sily zabezpečuje 7-stupňová prevodovka AMG SPEEDSHIFT DCT s troma jazdnými programami, funkciou medziplynu a funkciou RACE START.

A45 AMG

Základom agilného správania za jazdy je tiež technológia náprav. Pre vyššiu dynamiku jazdy je predná náprava GLA 45 AMG so vzperami McPherson vybavená tuhšími nápravovými strmeňmi a novou elastokinematikou. Aj zadná náprava so zavesením na štyroch ramenách bola vyvinutá nanovo. Z optimalizovanej elastokinematiky a tuhého pripojenia rámu závesu ku karosérii profituje stabilita a presnosť za jazdy. Športový podvozok AMG so špecificky vyladenými pružiacimi/tlmiacimi prvkami a silnejšie dimenzovanými stabilizátormi umožňuje vysoké priečne zrýchlenie a stará sa o redukciu nakláňania karosérie pri rýchlych striedavých zákrutách. Na želanie sa dodáva aj podvozok AMG Performance s tuhším nastavením pruženia a tlmičov. Garantom vysokej presnosti riadenia a agility je športové parametrické riadenie AMG so špecifickejším posilňovaním v závislosti na rýchlosti. Vysokovýkonná brzdová sústava AMG so vzduchom chladenými a perforovanými brzdovými kotúčmi a šedo lakovanými brzdovými strmeňmi spomaľujú spontánne a spoľahlivo. Alternatívne sú dostupné červené brzdové strmene.

GLA 45 AMG stojí sériovo na diskoch AMG z ľahkej zliatiny s dizajnom piatich zdvojených lúčov s lešteným titánovým sivým lakom s pneumatikami vo formáte 235/45 R19. Ako výbava na želanie zo štúdia AMG Performance Studio sú pre zákazníkov dostupné väčšie disky AMG z ľahkej zliatiny s 10-lúčovým dizajnom s pneumatikami s rozmermi 235/40 R20 – môžu byť lakované titánovým sivým lakom a leštené alebo lakované matným čiernym lakom s lešteným okrajom disku.

Mercedes A45 AMG

Ako pri všetkých vysokovýkonných automobiloch AMG, aj interiér GLA 45 AMG očaruje svojim vysokým dojmom z hodnoty skombinovaným so športovou atmosférou a exkluzívnymi detailmi výbavy. Športové sedadlá v imitácii kože/mikrovlákno s červenými kontrastnými ozdobnými stehmi a bezpečnostnými pásmi v červenej farbe sú na palube rovnako ako jednotka AMG DRIVE UNIT. Dole sploštený multifunkčný športový volant v koži napa s 3-ramenným dizajnom s červenými kontrastnými ozdobnými stehmi, perforovanou kožou v oblasti úchopu a radiacimi páčkami na volante umožňujú dokonalú kontrolu nad vozidlom. Na informovanie vodiča slúži združený palubný prístroj AMG s 2-tubusovým vzhľadom, vrátane stredového farebného displeja, hlavnej ponuky AMG a funkciou RACETIMER. Ozdobný prvok na prístrojovej doske je vyhotovený z brúseného hliníka a spolu s prahovými lištami AMG vpredu v brúsenej ušľachtilej oceli podčiarkuje hodnotnú a exkluzívnu atmosféru v modeli GLA 45 AMG.

Mercedes A45 AMG

Zvláštnu ponuku predstavuje GLA 45 AMG „Edition 1“. Aerodynamický balík vyhotovený v čiernej s vysokým leskom s väčším predným rozdeľovačom prúdenia, prídavnými rozdeľovacími prvkami na prednom spojleri a zadnom krídle sa stará o nekompromisnú atmosféru pretekárskeho športu. Pretrvávajúci dojem zanechávajú športové pruhy AMG v striebrosivej/červenej na boku vozidla pod líniou „dropping line“. K nim sa hodia červené akcenty na maske chladiča, na vonkajších zrkadlách, difúzorovej vložke a zadnom krídle. Ako dokonalý doplnok sa prezentujú červeno lakované brzdové strmene a matnou čiernou lakované disky AMG z ľahkej zliatiny s mnoholúčovým dizajnom s červeno lakovaným okrajom disku. Disky z ľahkej zliatiny disponujú zvláštnym krytom náboju kolesa so vzhľadom centrálneho zámku a majú obuté pneumatiky rozmeru 235/40 R20. Nočný balík AMG patrí k sériovej výbave rovnako ako plaketa „Edition 1“ na prednom blatníku. Ako alternatívne farby vonkajšieho laku sa dodáva cirusová biela a metalické laky kozmická čierna, polárna strieborná a horská sivá.

GLA 45 AMG

V interiéri GLA 45 AMG „Edition 1“ dominujú farby čierna a červená. Sedadlá AMG Performance zdobia červené ozdobné stehy, rovnako ako stredovú výplň dverí, horný diel prístrojovej dosky v imitácii kože ARTICO a volant AMG Performance v koži napa/mikrovlákne DINAMICA. Ďalšie optické pozoruhodnosti sú voliaca páka E-SELECT s vyrazeným emblémom AMG, ako aj plaketa „Edition 1“ na jednotke AMG DRIVE UNIT. Spolu so športovými pruhmi AMG na boku vozidla sa vhodne prezentuje exkluzívny ozdobný prvok na prístrojovej doske.

zdroj: Mercedes-Benz