Hennessey VelociRaptor 6x6

22. január 2018Publikoval M. Lábaj

Ako urobiť americký pick-up Ford F-150 ešte atraktívnejší? Hennessey má na to jednoduchú odpoveď. Pridať ešte jednu nápravu pod rozmernú korbu a zvýšiť výkon o pár žrebcov. A výsledok?  Predstavujeme vám Hennessey F-150 VelociRaptor 6x6.

Známa tuningová firma z Texasu už pred pár rokmi vo svojich dielňach vylepšovala Ford F-150, lenže stále na konci bol len vyšší výkon. Nedávno však prišli s nápadom spraviť z F-150-ky šesťkolku. Predĺžiť korbu, implementovať tretiu nápravu a samozrejme, rozšíriť stádo pod kapotou. Takto najnovšie znel zoznam úprav pre Raptor.

 

S pridaním ďalšieho páru kolies môžete rátať s lepšou trakciou a väčším užitočným zaťažením. Pripojiť za Ford ešte mohutnejší príves? Prečo nie. Pôvodná zadná náprava bola posunutá dozadu a pred ňu prišla nová so špeciálnym prechodovým diferenciálom. Predĺžiť sa museli aj listové struny. O prichytenie obidvoch zadných osiek na konštrukciu auta sa stará osvedčené 4-linkové zavesenie.

 

Nerovnosti na ceste a hlavne mimo nej filtrujú tlmiče od Fox Racing na všetkých troch nápravách. Zmenilo sa aj nezávislé odpruženie prednej nápravy, ktoré bolo pridvihnuté kvôli dlhšiemu zdvihu tlmičov a vyššej svetlej výške.

 

Američania neobišli ani motor - 3,5-litorvý EcoBoost V6. K pohonu 6x6 ponúkajú svoj už overený balík proteínov VelociRaptor 600. Ten zahŕňa veci od zväčšenia prietoku sania až po úpravu wastegate systému. Nasatý vzduch sa teraz ochladzuje vo veľkom intercoolere a po spálení putuje do cat-back výfukového potrubia. Taktiež rekalibrácia ECU dopomohla k výslednému výkonu 447 kW (600 k) a 843 Nm. Hennessey tvrdí, že rozšírenie o tretiu nápravu stojí na váhe len 318 kg. Šprintovať z 0 na 100 km/h dokáže F-150-ka za 4,9 sekundy.

Šesťkolesový Raptor obúva Toyo Open Country R/T pneumatiky na 20-palcových diskoch. Na poriadnom off-roade nesmú chýbať ani LED rampy umiestnené v nárazníku a na streche. Texaská firma má v pláne vyrobiť len 100 kusov. Presná cena tejto 6x6 F-150-ky záleží na tom aké políčka ďalšej výbavy zaškrtnete, základ však začína na zhruba 284 600 €.

text: Matej Lábaj, foto: Hennessey