Profituning 2023

Kyberpunk z minulosti

28. november 2023Publikoval P. Kovács

Filmový stroj času z 80. rokov vyrobený z panelov karosérie z nehrdzavejúcej ocele  zmiešajte s vplyvmi custom japonskej automobilovej kultúry a záujmom o pretekárske autá IMSA z 80-tych rokov a výsledkom bude nízke, svižné, široké a okázalé stelesnenie nostalgických línií. K tomuto retro-futurizmu pridajte svetlá, farby a kovové mrakodrapy mesta, ktoré nikdy nespí a sa stanete súčasťou úplne iného sveta...

Tim Moceri, konštruktér a nadšenec značky DeLorean - špecialista na výrobu a rekonštrukciu áut na mieru, sa ešte pred vypuknutím celosvetového šialenstva pred troma rokmi rozhodol dobyť výstavu SEMA niečím výnimočne štýlovým. Tim vlastní pár DeLoreanov, ale bol to jeho DMC-12 z roku 1981, ktorý sa napokon stal projektom najrenomovanejšej tuningovej výstavy sveta.

V Moceri Auto Craft sa v prvej etape zamerali na podvozok a vzhľad, ktorý sa vďaka vzduchu a agresívnemu bodykitu posunul do aktuálneho časového pásma. Brutálny stance dotvárajú superširoké 3-dielne kolesá Sköl SK17 obalené do lepivých gúm Toyo Proxes R888R.

Na „prelet časom“ je ale potrebné aj extrémne silné hnacie ústrojenstvo, preto do zadku svojej rakety Tim usadil 5,3-litrový celohliníkový motor Chevrolet LS V8 štvrtej generácie. Sám o sebe požiadavkám ale nepostačil, namontoval sa teda aj pár turbodúchadiel Garrett G30 a titánový výfuk od Vibrant Performance a to všetko pekne odhalene pod zadný nárazník.

Wastegates pochádzajú od Turbosmart a chladenie sacej náplne zabezpečujú medzichladiče Vibrant vzduch-vzduch. Čerešničkou na torte je individuálne nastavenie telesa škrtiacej klapky od JC Customs. Palivový systém bol zostavený spoločnosťou Aeromotive a riadenie motora na starosti programovateľná jednotka Haltech Nexus R5.

text: P.Kovács, foto: Darrien Craven - speedhunters.com