Lister F-Pace - najrýchlejšie SUV

09. september 2018Publikoval M. Lábaj

Lister je britská firma, ktorá sa zaoberá upravovaním výhradne britských automobilov, teda vozidiel značky Jaguar. V máji nám sa svojom twitteri sľúbila, že vyrobí najrýchlejšie SUV na svete. A ako sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša, dnes sme sa konečne dočkali upraveného a poriadne rýchleho Jaguaru F-Pace SVR.

Briti hovoria, že ich SUV dosahuje maximálnu rýchlosť až 322 km/h, zatiaľ čo taliansky súper sa rozbehne „len” na 305 km/h. F-Pace od Listeru (LFP) využíva už dosť výkonnú 5,0-litrovú V8 preplňovanú kompresorom zo špeciálneho oddelenia Jaguaru, avšak po vlastných úpravách motoru poskočil výkon na impozantných 670 koní (500 kW). Keďže motor zdieľa s F-Typom, môžeme čakať modifikácie ako: vylepšený kompresor, nové intercoolery, pozmenené sanie a taktiež preprogramovaný softvér motora. Snáď som nezabudol spomenúť aj hlučný výfuk.

Zrýchlenie z 0 na 100 km/h mu trvá 3,5 sekundy, a preto zastavovanie ťažkého Jaguaru musia zaisťovať veľké karbon-keramické brzdy. Vysokej maximálnej rýchlosti pomáha aj osemstupňová aická prevodovka od spoločnosti ZF s pohonom všetkých kolies. F-Pace osadili nárazníkmi z uhlíkového vlákna a vymenili kolesá aby bol ľahšie odlíšiteľný od svojho neupraveného brata. Lister plánuje vyrobiť len obmedzenú sériu na 250 kusov. LFP si k označeniu SUV pýta pridať ešte jedno S a my ho mu tam kľudne zapíšeme. Odteraz je to SuperSport Utility Vehicle.

text: Matej Lábaj, foto: Lister