Profituning

Lotus Exige Sport 410 Anniversary Edition

01. júl 2020Publikoval M. Lábaj

Pred 20-timi rokmi na trh športových áut prišiel malý a ľahký Lotus Exige. Áno, bolo to skutočne v roku 2000, keď automobilový svet zaregistroval Exige do svojich kroník. Teraz, po dvoch dekádach, si Lotus povedal, že veru patrilo by sa osláviť takéto krásne výročie. Predsa len, koľko áut vydrží na trhu aspoň tých päť rokov?

Lotus na oslavu výročia predstavil pár doplnkov pre svoj model Exige Sport 410, ktorými si pripomína svojich predchodcov. Do vzorkovníka boli zaradené retro farby, chrómová oranžová, laserová modrá a kalypsová červená. Dostupné sú však aj odtiene žltej, čiernej a arktickej striebornej. Výročná edícia sa odlišuje i lakovaním strechy, bočných otvorov a spojleru vzadu, tie sú totiž vo farbe karosérie. Zvonku to ale nie je všetko. Lotus pridal i pár označení ako napríklad Series 1 na prednom blatníku a zadnom nárazníku, no pridali aj štýlovú 20-tku na boky zadného krídla.

V interiéri kombináciu oboch odznakov nájdeme na operadlách sedadiel. Inak je vnútro vybavené mnohými doplnkami. Cestu spríjemňuje DAP digitálne rádio s Bluetooth, tempomat a Alcantarou čalúnený volant. Pár kíl ušetrili ľahké kované disky kolies, výrobca však ponúka aj detaily z uhlíkových vlákien, ľahkú lítium-iónovú batériu a titánový výfukový systém. Ten nie len ušetrí ďalšie kilo na váhe ale aj poteší ucho.

Pohonná jednotka ostáva verná svojmu naladeniu, teda kozmetické vylepšenia sa nepreniesli i do motora. Lotus má pod kapotou 3,5-litrový vidlicový šesťvalec preplňovaný kompresorom Edelbrock. Ten produkuje 410 koní (305 kW) a 420 Nm. V kombinácií s manuálnou 6-stupňovou prevodovkou s krátkymi pomermi môže vyvinúť celkom slušnú zábavu. Štandardne na Exige montujú nastaviteľné tlmiče Nitron, ktoré si naladíte presne tak, ako potrebujete. Či na najobľúbenejšiu okresku alebo najbližší okruh je len na vás. Briti ponúkajú Lotus Exige Sport 410 20th Anniversary Edition v prepočte za 88 185 €. Ak sa rozhodnete vyplniť objednávku, doraziť k vám domov by mal ešte koncom tohto roka.

text: M.Lábaj, foto: Lotus