Najväčšie M pokorí stovku za 3,9 sekundy!

17. február 2016Publikoval P. Kovács

Na trh prichádza vlajková loď modelového radu 7 – nové BMW M760Li xDrive, ktorého 12-valcový agregát so zdvihovým objemom 6,6 litra poskytuje výkon 441 kW/600 k pri 5500 otáčkach a krútiaci moment 800 Nm pri 1500 otáčkach. Vďaka vysokovýkonnému motoru vybavenému špičkovou technológiou M Performance TwinPower Turbo zrýchli model BMW M760Li z 0 na 100 km/h len za 3,9 sekundy a s doplnkovým M Driver’s balíkom sa obmedzovač aktivuje až pri rýchlosti 305 km/h. Prenos výkonu zabezpečuje špičková osemstupňová prevodovka Steptronic Sport, v štandardnej výbave.

Inovatívny podvozkový systém Executive Drive Pro zabezpečuje dynamickú ostrosť a zároveň neprekonateľný jazdný komfort. Systém aktívnej stabilizácie minimalizuje náklony karosérie a spolu s pneumatikami na exkluzívnych 20-palcových M diskoch kolies z ľahkej zliatiny v metalíze Cerium Grey dodáva novému BMW M760Li xDrive najlepšiu jazdnú dynamiku vo svojej triede. Inteligentný pohon všetkých štyroch kolies BMW xDrive s prioritou na zadnú nápravu využíva údaje senzorov DSC o trakcii a podľa potreby prerozdeľuje výkon motora na všetky štyri kolesá. Aktívnej bezpečnosti a dynamike nového M760Li napomáha aj Integrálne aktívne riadenie, ktoré kombinuje premenlivý prevodový pomer riadenia prednej nápravy s natáčaním kolies zadnej nápravy, podľa momentálnej situácie. To vedie k zníženiu námahy potrebnej na točenie volantom pri nižších rýchlostiach a pri dynamickej jazde, čím sa zlepšuje agilnosť a aktívna bezpečnosť. Dynamickú výbavu BMW M760Li xDrive dopĺňajú nové 19-palcové brzdy M Sport so strmeňmi v modrej metalíze s logom M.

 

Známe doplnky M Performance nájdeme aj v interiéri. Exkluzívny kožený M volant nesie logo M spolu s multifunkčnými tlačidlami a páčkami na radenie rýchlostných stupňov na zadnej strane. Prahy dverí s podsvieteným logom V12 posádku pripravia na zážitok z jazdy, ktorý ju čaká. Prístrojový panel obsahuje exkluzívny rýchlomer s označením modelu a stupnicou až do 330 km/h. Podobne ako M pedále a M opierka pre nohu vodiča poukazuje aj špeciálny rýchlomer na potenciál výkonu M760Li. Stredová konzola okolo voliacej páky prevodovky a ovládača iDrive je ozdobená dekoráciou BMW Individual Piano Finish Black s logom V12.

Elektricky nastaviteľné predné sedadlá s pamäťovou funkciou a čierne interiérové obkladové lišty z kvalitného dreva Fineline s lesklým kovovým efektom vynikajúco ladia s prepracovanými zadnými koberčekmi s vysokým vlasom a poťahom stropu vozidla z materiálu Alcantara vo farbe Anthracite a spoločne vytvárajú pocit luxusu. Povrch sedadiel, ich boky, opierky hlavy, obloženie dverí, ako aj bočné a stredové lakťové opierky, sú čalúnené exkluzívnou kožou Nappa, čím vkusne dotvárajú elegantnú atmosféru.

Tak ako pri ostatných modeloch BMW radu 7, displej ovládacieho systému iDrive sa v novom špičkovom BMW M760Li xDrive objavuje v dotykovej verzii. Zákazníci tak môžu systém ovládať rovnakým spôsobom ako moderné elektronické zariadenia typu tabletov. Okrem dotykového ovládania priamo na displeji je k dispozícii aj osvedčený ovládač iDrive na stredovej konzole.

Systém iDrive je po prvýkrát v BMW radu 7 možné ovládať gestami. 3D snímač registruje cielené pohyby ruky, takže jednotlivé funkcie informačno-zábavného systému môžete ovládať mimoriadne intuitívnym a praktickým spôsobom. Gestá je možné využiť pre celý rad funkcií, vrátane ovládania hlasitosti zvuku vo zvukových aplikáciách a na prijatie alebo odmietnutie prichádzajúceho hovoru. Navyše máte možnosť priradiť jednotlivým funkciám konkrétne gestá. K tomu všetkému sa pridáva ešte nový držiak na smartfóny integrovaný do stredovej konzoly, ktorý vôbec prvýkrát umožňuje induktívne bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu vo vozidle.

zdroj: BMW