Profituning 2023

Nepriestrelná korveta s výkonom 1000k

15. február 2024Publikoval P. Kovács

O čom sa pošuškávalo sa stalo realitou. Najnovšie bláznovstvo kalifornskej firmy Rezvani, postavené na základoch Chevrolet Corvette C8 nesie veľavravný názov Beast, čiže „Beštia“. Poháňa ju 6,2-litrový motor V8 s dodatočne namontovaným párom turbodúchadiel, čoho výsledkom sú parametre: 1 000 konských síl, 1190Nm krútiaceho momentu, stovka za 2,6 a 1/4míľa s pevným štartom za 9,6  sekundy. Tieto slušné čísla dynamiky sa dosiahli aj vďaka redukcii hmotnosti na aktuálnych 1340kg.

Exteriér si zachováva niektoré prvky C8-ky, ako napríklad veľké bočné nasávacie otvory a odnímateľnú strechu, ale po výmene viacerých panelov a hlavne blatníkov sa dosiahli hladšie tvary a úplne iný imidž. Naskladané koncovky 4-dielneho výfuku vytvárajú agresívny vzhľad a opticky efektne dopĺňajú veľký difúzor. Tematiku divokého superšportu dotvárajú frajerské „lambo“ dvere.

Toto všetko by ešte bolo ako tak stráviteľné, no dostávame sa k pointe :). Spoločnosť ponúka zákazníkom balík „007“ v hodnote 45 000 dolárov, ktorý obsahuje plynové masky, tepelné nočné videnie, elektromagnetickú pulznú ochranu, dávkovač paprikového spreja, magnetické závory, stroboskopické svetlá, sirény, balík prvej pomoci ale iintercom systém pre dvojmiestnu posádku.Pre samozvaných Jamesov Bondov je k dispozícii tiež voliteľný systém detekcie výbušných zariadení.

Za ďalších 55 000 USD si „agenti“ môžu kúpiť legitímny pancier pre svoje superauto, vrátane nepriestrelných skiel. Váha síce pôjde nahor, no to je daň za prežitie apokalypsy vo veľkom štýle. Rezvani si za Beast pýta 485 000 dolárov a s balíčkami 007 úchvatných 585 000 dolárov. Ale aj keď máte toľko v trezore, nebude ľahké sa dostať k beštii, pretože je naplánovaných iba 20 kusov.

text: P.Kovács, foto: Rezvani