Nová trieda CLA

14. február 2013Publikoval P. Kovács

Štvordverové kupé CLA strednej triedy s rozmermi 4 630/1 777/1 437 milimetrov (dĺžka/šírka/výška), s dverami bez rámov a s najlepšou aerodynamikou na svete (koeficient cw: 0,23), predstavili pred začatím Autosalónu v americkom Detroite premiérovo na Mercedes-Benz Fashion Week v Berlíne. Športový sedan s avantgardným dizajnom a najnovším pohonom všetkých kolies 4MATIC sa začne zákazníkom dodávať už v apríli tohto roku.

Dizajn novinky, priamo odvodený od Conceptu Style Coupé vychádza z úspešného a často napodobovaného modelu CLS. Ako pripomína predseda predstavenstva Daimler AG a riaditeľ divízie Mercedes-Benz Cars Dr. Dieter Zetsche: „Odozva na Concept Style Coupé bola ohromná. S predstihom najčastejší komentár znel: Začnite, prosím, toto auto vyrábať sériovo. A presne to teraz robíme. CLA je auto, ktoré si nezamieňa strednú triedu s priemerom. Jeho výrazný dizajn zdôrazňuje športovú stránku značky Mercedes-Benz.“

CLA
Športové ambície CLA naplňujú preplňované motory s vysokým krútiacim momentom, výkonom až 155 kW (211 k) a so športovým podvozkom (komfortný alebo športový s možnosťou zníženia výšky). Všetky motory majú sériovo funkciou ECO štart – stop. Kombinované sú so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou alebo s dvojspojkovým aom 7G-DCT.
Dynamický športový dizajn vozidla podčiarkuje okrem iného pôsobivé striedanie konkávnych a konvexných plôch karosérie. Vysoký dojem, dosiahnutý jazykom tvarov, výberom a možnosťami kombinácie vyberaných vysokokvalitných materiálov umocňuje interiér vozidla. Všetky povrchy dekoračných prvkov sú galvanizované do odtieňa Silvershadow. Športovému charakteru zodpovedajú tiež integrálne sedadlá. Pre individualizáciu novinka ponúka päť úplne odlišne zameraných línií a balíkov výbav. 

CLA
Nové kupé CLA sériovo využíva množstvo asistenčných systémov. Medzi nimi brzdový systém na báze radaru, ktorý od rýchlosti 7 km/h vodiča upozorní na prekážku a pri stlačení brzdového pedálu spustí presne nastavené brzdenie.
Najnovšiu generácia multimédií použitých v triede CLA charakterizujú prídavné funkcie, ďalšie aplikácie na smartfóny a upravená farebná grafika. Rozšírený bol aj multimediálny systém COMAND Online. Napríklad o fotorealistické zobrazenie mapy, o Bluetooth profil aj pre pripojenie cez iPhone do internetu alebo o prenos dopravných údajov v reálnom čase.

Boss audio

zdroj: Mercedes-Benz