Profituning 2023

Nový McLaren GTS je silnejší a ľahší

21. december 2023Publikoval P. Kovács

McLaren predstavil v roku 2019 praktickú verziu superauta s názvom GT. Pre rok 2024 dostáva Grand Tourer osvieženie a viaceré vylepšenia. Skratka GTS znamená viac výkonu, nižšiu váhu, ale aj dva krát rýchlejší zdvih prednej časti. Otvorením elektricky ovládaných sklenených dverí batožinového priestoru s funkciou jemného zatvárania máte k dispozícii slušných 419 litrov, pri čom ďalších 150l úložného priestoru ponúka predná časť. V základnej výbave má karbón keramické brzdy a adaptívne tlmiče.

McLaren doladil aj 4,0-litrový motor V8 s dvojitým turbodúchadlom a vyžmýkal ďalších 14 koní na celkový výkon 626 koní. Použitím nového strešného panelu z recyklovaných uhlíkových vlákien sa jemne zredukovala váha na aktuálnych 1520kg. K diéte prispievajú aj nové 10-lúčové kované disky „Turbine“. Debutuje takisto trendové lakovanie Lava Grey, rovnako ako čalúnenie sedadiel z kože Softgrain Aniline s kontrastným prešívaním a vzorom s dvojitým lemovaním.

Napriek svojej povahe je „každodenný“ McLaren stále nesmierne rýchly. Zrýchlenie z pokoja na 96km/h zvláda za 3,1 sekundy, 200km/h dá za 8,9 sekundy a dosahuje maximálku 326km/h. Vidlicový 8-valec svoju silu 630Nm prenáša na zadné kolesá cez 7-stupňovú dvojspojkovú prevodovku a samosvorný diferenciál.

text: P.Kovács, foto: McLaren