Otvorenie tuningovej sezóny 2013

13. máj 2013Publikoval P. Kovács

Akcia s oficiálnym názvom „Otvorenie tuningovej sezóny“ už neodmysliteľne patrí k záverečnému dňu bratislavského autosalónu. Ani tento rok to nebolo inak.

Základom úspechu tejto statickej akcie je dobré počasie. Tento rok, našťastie, vyšlo na výbornú a tomu zodpovedala aj atmosféra a účasť. Areál sa ráno začal zapĺňať pomaly, ale postupne za zväčšujúca kolóny pred bránou napovedala, že bude tesno – a presne tak aj bolo. Nepamätám si, že by za posledné roky muselo také množstvo nádherných a zaujímavých áut mimo plochu, určenú pre akciu. Moderované predstavovanie áut začalo zhruba o pol desiatej a fakticky bez pauzy pokračovalo až zhruba do 15:30. Kratučké pauzy, spôsobené nedostatkom odhodlania niektorých účastníkov, vyplnili prezentácie partnerských firiem či rozhovory s ľuďmi, ktorí hýbu so slovenskou tuningovou scénou. Nechýbalo niekoľko premiér novopostavených áut a naozaj rôznorodé zaujímavé autá (a samozrejme, aj pekné dievčatá:-). V priebehu dňa sa na improvizovanom pódiu predstavilo zhruba 20 áut.

Incheba zraz

Dobrým zvykom Otvorenia sezóny je netriediť autá do žiadnych kategórií, organizačný tím odmeňuje vždy 5 najkrajších áut zrazu bez akejkoľvek kategorizácie. Prvú z trofejí si domov odviezol tradičný účastník Marek s perleťovo modrou Škodou 100 na vzduchovom podvozku, s radikálnou audio-zástavbou a dokonale vychytanými detailmi. Marek sa po účasti na Tuning-Expo v Budapešti chystá na tuningovú výstavu do Poľska, kam ho pozvali organizátori – táto výstava je totiž výlučne na pozvánky.

Felicia Jánošík

Druhým oceneným je Jojo senior a Jojo junior s nádherne prepracovanou modrou Škodou Felicia, veľmi vkusne a citlivo dotiahnutou do najmenších detailov. Tretím oceneným je Tomáš s trojkovým Golfom, navlečeným do matnej zelenej „vojenskej“ fólie. Golfík je nádherne pribitý k zemi pomocou nastaviteľného podvozka , najviac cenností sa však skrýva v detailoch – šošovkové predné svetlá, klasické „pavučiny“ BBS, takmer nezohnateľný originálny čierny strop či červené bezpečnostné pásy. Maťo z Piešťan priviezol zrejme najradikálnejšie prestavané auto, takže je celkom pochopiteľné, že i on si domov odviezol trofej. Jeho Fiat Stilo je kompletne vyhladený a nalakovaný oranžovou perleťou zo vzorkovníka Lamborghini. Celá kabína je navlečená v bielej koži, hromada drobných plastových dielov je dokonca pochrómovaných.

Incheba zraz

Incheba zraz 

Posledným oceneným je Lukáš, ktorý sa pôvodne zdráhal predstaviť svoje auto ostatným. Napokon vysvitlo, že vďaka radikálnemu zníženiu jeho Clio jednoducho nie je schopné prejsť ani tým plytkým nájazdom nahor. Po odstránení plota sa však dostal na miesto a vzápätí všetci híkali nad neuveriteľným znížením. Nápravnica zhruba centimeter nad zemou – to môžeme, myslím, smelo označiť za slovenský rekord. Kvôli zníženiu sa dozadu nezmestili ani pružiny. O význame takejto úpravy môžete pochybovať, ale optický efekt je naozaj neuveriteľný, najmä v kombinácii so 17-palcovými diskmi z Mercedesu S s pneumatikami 165/35R17! :)

Incheba zraz

Myslím, že tohtoročné otvorenie sezóny môžeme smelo označiť za najlepšie v 13-ročnej histórii a verím, že na budúci rok bude ešte lepšie! 

Incheba zraz

Incheba zraz 

Jezek drift S14

foto: Kovács