Profituning 2021

Phantom Oribe

28. apríl 2021Publikoval P. Kovács

Spoločnosť Rolls-Royce Motor Cars vytvorila v jedinečnej spolupráci s módnym domom Hermès skvostné vozidlo Bespoke Phantom Oribe. Navrhnuté a ručne skonštruované bolo tímom špecialistov z programu zákazkových úprav Bespoke v britskom Goodwoode a značky Hermès v Paríži a odráža osobnosť a vášne jeho majiteľa, japonského podnikateľa Yusaku Maezawu. Klient si svoje nové vozidlo predstavoval ako „land jet“ - pozemnú verziu prúdového lietadla, čím preniesol pokojnú exkluzivitu súkromného lietania aj na cestu.

Výrazný dvojtónový exteriér vozidla ladí s charakteristickými zelenými a krémovými glazúrami starožitnej japonskej keramiky Oribe, ktorej je pán Maezawa významným zberateľom. Horná časť vozidla je vyhotovená v zelenom odtieni „Oribe Green“, čo je jedinečná zákazková Bespoke farba stvorená výhradne pre tohto klienta. Špeciálny farebný odtieň bol odborníkmi v Goodwoode vyvíjaný po mnoho mesiacov a dokonale zachytáva lesklú sýtozelenú glazúru, ktorá je pre túto keramiku zo 16. storočia charakteristická. Efekt krásne dotvára krémová biela farba v spodnej časti.

Farebná škála inšpirovaná keramikou harmonicky pokračuje aj v interiéri, ktorého povrchová úprava je prevedená prevažne v koži Hermès. Tá pokrýva celú prístrojovú dosku, nájdeme ju aj na vnútorných stĺpikoch a na plató batožinového priestoru. V tejto koži sú odeté aj menej viditeľné povrchy, ako je napríklad odkladacia priehradka pred spolujazdcom, obloženie batožinového priestoru, stredová konzola, odkladací priestor pre karafu a chladnička na šampanské. Na znak vzájomnej úcty a povahy skutočnej spolupráce oboch tvorcov v rámci tohto výnimočného projektu je veko odkladacej priehradky pred spolujazdcom označené nápisom „Habillé par Hermès Paris“ - „Oblieka módny dom Hermès v Paríži“.

Jemné lemovanie typické pre značku Hermès zdobí opierky hlavy a lýtok na zadných sedadlách, zatiaľ čo jemné akcenty odtieňa “Seashell White” sú zladené s koberčekmi z jahňacej vlny a vytvárajú tak pocit svetla v celom priestore. Interiér je plný príkladov skvelého dizajnu a remeselného spracovania v rámci programu zákazkových úprav Rolls-Royce Bespoke Collective. Napríklad drevené pražce reproduktorov sú vytvorené starostlivým perforovaním dreva s otvorenými pórmi a sú umiestnené na dverách vozidla. Vytvárajú tak plynulé, esteticky štruktúrované a jemné haptiky. Drevo „Open Pore Royal Walnut“ je navyše použité aj na stredovej a zadnej konzole ako aj na stolíku.

Pre dekoratívne panely prístrojovej dosky vozidla Phantom tzv. fasciu, ktorá je pre Rolls-Royce tak jedinečná a ktorá pretína celú prednú časť vozidla, si Hermès objednal umelecké dielo založené na návrhu francúzskeho umelca a ilustrátora Pierra Pérona (1905–1988), ktorý vytvoril množstvo ikonických modelov šatiek pre módny dom Hermès. Dielo je inšpirované slávnym motívom koňa značky Hermès a je ručne namaľované na drevo, pričom pôsobí ako umelecká galéria ukrytá za sklom.

zdroj: Rolls-Royce Motor Cars