Profituning 2023

Pininfarina B95

23. august 2023Publikoval P. Kovács

My petrolheadi sa stále staviame k téme elektrických áut skepticky a veríme, že sa svet vráti do starých, dobrých koľají. Sú však prípady, pri ktorých by sme si veru všetci vedeli zvyknúť na maniere „zelených“, treba k tomu ale niečo viac. Napríklad taká kombinácia zvučnej značky, závodného retro dizajnu, extrémneho výkonu a obrovského investičného potenciálu by mňa osobne veru presvedčila. Ale sa rýchlo zobuďme z uleteného sna, na toto sa treba totiž narodiť...

Automobili Pininfarina je sesterská spoločnosť legendárneho dizajnérskeho štúdia Pininfarina, ktorú vlastní indická automobilka Mahindra a ktorá je aj väčšinovým vlastníkom samotného dizajnérskeho štúdia. Prvým počinom vlastnej produkcie bol drahý, vzácny a extrémny model Pininfarina Battista. Druhá aplikácia neuveriteľného štvormotorového hnacieho ústrojenstva tejto superelektričky s výkonom viac ako 1800 koní vo forme roadstra teraz pridáva ďalší level vzrušenia.

Pininfarina B95 znamená pre 10-tich zámožných šťastlivcov garantovanú výnimočnosť na cestách a taktiež v rámci zberateľskej prestíže a to aj vďaka šialenej nadobúdacej cene 4,4 milióna Eur. Pomenovanie B95 poukazuje na blížiace sa 95. výročie dizajnérskeho domu Pininfarina, ktoré v máji tohto roka oslávilo svoje 93. výročie. Výroba aj dodávka 10 kusov modelu B95 sú naplánované však na rok 2025.

Elektrické hyperauto bez strechy stojí na totožnom karbónovom základe ako model Battista, vyrobenom spoločnosťou Rimac, pri čom je ale speedster širší o 49mm. Šprint na stovku zvládne za 2 sekundy a dokáže uháňať rýchlosťou cez 300km/h. Informácie o dojazde batériovej rakety nemáme, vieme ale, že súrodenec so strechou teoreticky dokáže prejsť na jedno nabitie vyše 400km.

text: P.Kovács, foto: Automobili Pininfarina