Power fest odštartoval sezónu vo veľkom štýle

04. máj 2014Publikoval P. Kovács

Nadšenci alternatívnych a prudko sa rozvíjajúcich motoristických disciplín mali vo štvrtok, 1.mája prvé, veľké tohtoročné stretnutie na pôde okruhu Slovakia Ring. Motoristický majáles ponúkol divákom najväčšiu koncentráciu konských síl, ktorá je už dlhé roky základným poznávacím znakom závodov s názvom Power fest. Jazdilo sa tu prvé kolo slovenského šampionátu šprintov áut a motocyklov, druhé kolo maďarského drag seriálu, medzinárodný pretek v driftingu a na svoje si prišli aj milovníci statických porovnávaní upravených štvorkolesových tátošov.

drag racing power fest

965hp Skyline Erika Fehéra vs. 700hp+ drag EVO z Maďarska.

Prvý šprintérsky závod Majstrovstiev Slovenskej sa konal na cieľovej rovinke nášho okruhu pri Orechovej Potôni a aj vďaka krásnemu, slnečnému počasiu sa vyznamenal rekordným počtom zaregistrovaných jazdcov. Dokopy bojovalo s cennými desatinami sekúnd až 190 pretekárov zo Slovenska, Čiech, Maďarska, Slovinska a Rakúska! Power fest na Slovakia Ringu tak stanovil nový slovenský rekord v počte registrovaných pretekárov na jednom závode. Do domáceho majstráka sa zapojilo 160 posádok - z toho 40 motocyklov, do maďarského 30 a 14 jazdcov zvolilo alternatívu možnosti zmerať si sily v oboch štartových poliach.

drag racing slovakia ring 

Najlepší absolútny dosiahnutý čas 6,403 s pri rýchlosti 184 km/h spomedzi áut získal maďarský borec Demeter Róbert na brutálne upravenom Audi S4, ktorý si domov bral aj dve trofeje za víťazstvo v triede Profi 4 a za prvenstvo v najatraktívnejších vyraďovačkách absolútne ôsmich najrýchlejších. V triede Motocykle cenu za absolútne najlepší čas prevzal pretekár Markus Rottensteiner na preplňovanom drag špeciáli Honda, ktorý zajazdil čas 5,991 s. a dosiahol na 201 m trati max. rýchlosť 204km/h. Na cieľovej rovinke exhibične zaburácal aj najrýchlejší dragster strednej Európy - Chevrolet Camaro Z28 "Dragacs", disponujúci výkonom až 2600 konských síl. Vidiac jeho jazdu bolo však všetkým zrejmé, že táto ozruta už dokáže rovno jazdiť výlučne na penetrovanom povrchu.

Audi S4 drag

Absolútny víťaz preteku a najrýchlejšie auto drag majálesu - Róbert Demeter, Audi S4 3.0 biturbo.

Chevy camaro dragster Dragacs

2600-koňové Camaro predviedlo atraktívnu exhibičnú jazdu.

drag racing power fest

Náš okruh pri Orechovej Potôni nebol ale 1.mája hlasný len od revu extrémne vyladených špeciálov stavaných na štvrťmíľu, ale aj od nadupaných zadokoliek schopných kresliť v kontrolovanom šmyku dlhé gumové čiary. Paralelne so šprintmi počas celého dňa prebiehal medzinárodný driftérsky závod, v ktorom si slovenská špička zmerala sily s početnou skupinou strojov z okolitých krajín upravených na jazdu bokom. Závod v driftingu bol zaradený do maďarského šampionátu a tiež do novej slovenskej, profesionálnej série Motul ST Drift Slovakia. Celkovo sa registrovalo do preteku 28 posádok a na konci dňa si ceny na bedni prevzali traja maďarskí majstri v jazde bokom, v nasledovnom poradí: Grózinger Zsolt - Nissan S13,  Szántó Nikolett - BMW M3 E46, Hutter Ferenc - Ford Sierra V8. Zo slovenských jazdcov sa najvyššie umiestnil Norbert Kováčik na novej  technike BMW M6.

drifting slovakia ring

Slovák Noro Kováčik v battli s víťazom preteku.

drift car nissan s13

Okrem populárnych dynamických disciplín sa v rámci Power festu v paddocku okruhu konalo aj 1.kolo seriálu Tuning battle 2014, a tak núdza o vyleštené unikáty tiež nebola. V moderovanom show&shine sa v rozhovoroch s majiteľmi predstavili vozy a chýbať nemohlo ani profesionálne bodovanie a stanovenie výsledkov v jednotlivých kategóriách. Najprestížnejší pohár "Best of best" si na svoje konto pripísal opäť Milan Forgáč, vďaka jeho neskutočne vyladenému Fiatu Bravo.

tuning battle slovakia ring

show&shine tuning 

Návštevníci sa pokochali aj početnou enklávou kultových, japonských vozov so šiestimi hviezdami v znaku, usporiadal sa tu totiž totiž i oficiálny zraz Subaru, takže núdza o staršie i najnovšie výkonné štvorkolky s agregátmi boxer tu veru núdza nebola. Pekne, vedľa seba zaparkované STi-čka pútali značnú pozornosť a diváci na tribúnach ich mohli uvidieť aj v ostrom nasadení.

drag racing subaru

Majáles konských síl sa teda vydaril na jednotku, ľutovať môže každý, kto ostal radšej pri domácom guľáši :). Šprintérsko-tuningová sezóna však pokračuje, ďalšou zastávkou kolotoča bude 21.júna letisko v Piešťanoch a následne 5.júla boľkovské letisko pri Lučenci. Vidíme sa...

nissan gtr drag 

Výsledky preteku nájdete na stránke: www.zrychlenie.sk

Obsiahlu reportáž si prečítate v májovom vydaní Power magazínu.

power fest

Fabia 2.0TFSi Matlovič racing vs. BMW M6 Hamann.

drag bike moditwin

Krásny drag Harley doviezol prevetrať Binky Obstmayer z Rakúska.

drag racing power fest

Profituning vs. D-Racing.

drag racing bike

Dôležité zahrievanie pneumatík pred finálovou jazdou dvoch najrýchlejších motocyklov.

power fest

Fabia 1.8T si to rozdala s drag masakrom zo Slovinska. Corsa Igora Kovačiča disponuje výkonom okolo 700 koní!

gtr drag racing

drift Ford Sierra V8

Hutter Ferenc si s Fordom Sierra V8 vybojoval celkovo druhú priečku.

style tuning vw passat

foto: SŠA