Rýchlostný rekord na ľade???

04. apríl 2013Publikoval P. Kovács

Samozrejme, že áno! Motoristi prevažne jazdu na zasneženom alebo zľadovatenom povrchu nenávidia. Je to pochopiteľné a prirodzené, veď je to bez preháňania 100%-ná lotéria. Nie však na špeciálnych pneumatikách fínskeho výrobcu Nokian Hakkapeliitta 8, vyvinutých na podobné extrémne podmienky. Ak sa navyše obujú na správne náčinie, okrem bezchybných schopností manévrovania je možné pomyslieť aj na úplne iné méty...

 Audi RS6

Maniaci z dielne MTM si posvietili na doposiaľ platný rýchlostný rekord, dosiahnutý Fínom Janne Laitinenom z roku 2011, ktorému na ľadovej ploche Botnického zálivu namerali neuveriteľnú rýchlosť 331,61 km/h. Roland Mayer - šéf nemeckej dielne špecializujúcej sa na ladenie vozidiel Audi si po úspechoch v dosahovaní rýchlostných rekordov na "súši" ( Audi RS 6 Nardo Edition - 362,5 km/h ) zaumienil platný limit posunúť o niečo vyššie.

S upravenou podobnou technikou, schopnou uháňať závratnou rýchlosťou aj v silných mrazoch teda vyrazil tým na sever. Entuziazmus ani tentokrát nesklamal a RS 6-ka s výkonom cez 800 konských síl, vybavená špeciálnym aerodynamickým balíkom, na špeciálnych, uzavretých, frézovaných ráfikoch vybavených pneumatikami Nokian pretla lúč meracieho zariadenia rýchlosťou 335.713 km/h (priemerná rýchlosť po dvoch meraných jazdách). Spomalenie tohto supersedanu sa následne dialo za pomoci brzdného padáka, na ľade zošľapnúť ľavý pedál by mohlo mať totiž vážne následky. Klobúk dole pred týmto chladnokrvným pilotom..

MTM RS6

MTM RS6

zdroj: MTM