Slovenskí driftéri majú za sebou prvé preteky

18. máj 2016Publikoval P. Kovács

Padock na Pezinskej Babe tento rok opäť zahalil dym zo spálených pneumatík prvého kola Slovenského driftérskeho šampionátu iDry King Of Drift. Čoraz viac obľúbený druh motošportu prilákal množstvo divákov aj napriek nepriaznivému počasiu, ktoré sa umúdrilo až posledný deň. Kvôli počasiu boli odsunuté aj kvalifikácie zo soboty na nedeľu.

Piatok 13-eho mali chalani z Driftgarage doslova nešťastie. Všetky ich štyri autá zostali nepojazdné. Marko Hučko mal deravú nádrž, Mariánovi Nikšovi odišlo stredové uloženie kardanu a hardy spojka, Tomášovi Kretovi pre zmenu posilňovač riadenia a prestali ho poslúchať zapaľovacie cievky a Paťo Hučko mal problémy s elektrikou a pouvoľňovali sa mu zadné ramená. Napriek tomu to chalanov nezastavilo a autá sa im a ich mechanikom podarili do sobotného rána oživiť a opäť začať trénovať. Pri tréningových battloch Michala Warhana Varholyho pretočilo a Marián Nikš mu ťukol zadnou časťou auto do pravého predného kolesa. Po tomto strete musel Marián odrezať výfuk, takže jeho BMW E46 PeeCup získalo neskutočný zvuk. Pre Michala to dopadlo oveľa horšie a prišiel o zavesenie predného kolesa, ale taktiež sa jeho tím vyznamenal a auto cez noc dali do poriadku, aby mohol nastúpiť na nedeľnú kvalifikáciu.

 

Nedeľné ráno začalo nešťastne pre Paťa Hučka z tímu DriftGarage. Hneď pri prvej jazde vyletel z trate do gúm, pod ktorými bol kameň a ten mu spravil dieru do olejovej vane veľkosti dlane. O to viac to zamrzelo, keďže Paťovi sa natesno podarilo na tento pretek dať svoje auto dokopy s novým motorom E30 4.4. Ukázala sa tímová spolupráca a kvalifikáciu aj finálové battle si zajazdil na aute Tomáša Kreta. Kvalifikácie prebiehali v dvoch kategóriách a to STREET a PRO. Následne na to boli jazdci postavení do finálových battlov v každej z kategórií.

Výsledky v triede STREET:

1.miesto: Michal Varholy

2.miesto: Filip Mokráň

3.miesto : Jánoš Onódi

Výsledky v kategórii PRO:

1.miesto: Marko Hučko

2.miesto: Roman Kolesár

3.miesto: Marián Nikš

 

Druhé kolo slovenského šampionátu iDry King Of Drift sa odjazdí 29.mája na Slovakia Ringu, v rámci podujatia Power fest.

V triede špeciálov získal prvenstvo Marko Hučko.

Michal Varholy siahol na najvyšší stupeň víťazov v kategórii Street napriek nepeknej sobotňajšej kolízii.

Že by dievča mesiaca?? :)

Technickým problémom sa nevyhol ani Marian Nikš.

Nadupané BMW M3 riadil skúsený "medzikus" Roman Kolesár.

text & foto: Ján Paprskár