Šprintérska sezóna odštartovala

07. máj 2013Publikoval P. Kovács

Na boľkovskom letisku pri Lučenci to bolo počas prvej májovej soboty opäť o supervýkonných vozidlách, vyleštených tuningových kreáciách a extrémnych audio zástavbách v automobiloch. Ideálne, polooblačné jarné počasie aj v tomto roku prilákalo obrovský počet návštevníkov a pretekárov z celého Slovenska i zahraničia, ktorí si zmerali sily v disciplíne šprint na 201m na podujatí Power fest. Do preteku sa zaregistrovalo množstvo unikátnych mašín s brutálnym výkonom a tak núdza o kúdole spálených pneumatík pri ich zahrievaní na ostré štarty nebola. Celodenný rev ostrých motorov sprevádzalo v areáli prebiehajúce zápolenie o cenné poháre v rámci 1.kola seriálu upravených áut Tuning Battle 2013, ktorého sa zúčastnili desiatky nádherných kreácií z domova i susedných Čiech. Vo vyhradenej zóne pre leštenky, veterány a luxusné skvosty prebiehala aj súťaž merania decibelov auto hi-fi, doplnená meraním hlučnosti výfukov. Ďalším veľkým lákadlom fanúšikov rýchlej jazdy šmykom bola driftérska exhibícia profesionálnych jazdcov. Umenie točiť volantom predviedol domáci matador Majo Janeček, ktorého v špeciáli BMW E30 prestriedal aj Peter Vahančík. V tandémovej show ich sprevádzal Tomáš Ježek na prekrásnej technike Nissan Silvia S14. Zaujímavým spestrením rodinného programu v sektore "tuningového jarmoku" mohli byť bezplatné herné konzoly Play Station 3 a navyše aj adrenalínová atrakcia Aerotrim - trenažér beztiažového stavu.

Power fest 

Samotný šprintérsky závod, ako 1.kolo už 9.ročníka  šprintérskeho šampionátu áut a motocyklov odštartoval krátko po pol desiatej meranými kvalifikačnými jazdami, s vyčlenenými intervalmi pre jedno a dvoj stopové vozidlá. Registrácia motocyklov bola ukončená o 12-tej hodine a o 13.30 začali finálové boje o pódiové umiestnenia. Do nich sa na základe kvalifikačných jázd prebojovali prví ôsmi jazdci z každej kategórie. Poobede bola trať už k dispozícii výlučne pre 4-kolesové vozidlá, až kým sa o 16.30 neuzavrela kvalifikácia do finálových pavúkov a do záverečného Superfinále, v ktorom sa stretli absolútne ôsmi najrýchlejší. Podvečer bolo čerešničkou na torte motoristického dňa pálenie gúm a driftovanie americkej klasiky Ford Mustang 5.0 V8.

Power fest 

Výsledky šprintov ( víťazi v jednotlivých kategóriách ):

Autá trieda PROFI:

P1: Erik Sládek ( Renault 5 GT turbo ) Nove Mesto nad Váhom

P2: Ján Zbiňovský ( Fiat Coupe turbo ) Banská Bystrica

P3: Lukáš Vince ( Opel Astra 4x4 turbo ) Bratislava

P4: Szabolcsi Zsolt ( BMW E30 turbo ) Maďarsko

P5: Adrian Vajner ( Trabi R1 ) Rožňava

P6: Tamáš Fekete ( VW Golf 1 TDi ) Maďarsko

P7: Robert Nagy ( drag Tatra ) Trstice

Autá trieda STREET:

S0: Kamil Surový ( Škoda Rapid 130 ) Banská Bystrica

S1: Ladislav Takács ( Honda CRX ) Štúrovo

S2: Marian Nemec ( Honda Integra Type-R ) Levice

S3: Štefan Szalai ( Nissan 200SX ) Dunajský Klátov

S4: Oliver Čurgali ( Corvette Z06 ) Trenčín

S5: Domokos Csaba ( Mitsubishi Lancer Evo ) Maďarsko

S6: Gustáv Loška ( Seat Ibiza ) Gemer

S7: Dušan Oškrda ( BMW 330d ) Ilava

MOTOCYKLE:

M1: Czigány Zsolt ( KTM ) Maďarsko

M2: Štefan Kubáň ( Suzuki )

M3: Ondrej Cerovský ( Suzuki GSX-R 750 ) Rimavské Janovce

M4: Milan Hrnčár (Suzuki ) Hlohovec

M5: Stanislav Poživenec ( Suzuki GSX-R 1000 ) Bratislava

Power fest 

Najlepší absolútny dosiahnutý čas 6,609 s pri rýchlosti 182 km/h spomedzi áut získal Maďar Zsolt Szabolcsi z Nyíregyházi na stavanom drag špeciáli BMW E30 turbo, ktorý nenechal svojim súperom šancu ani v superfinálových rozjazdách. Za nim v boji o absolútne prvenstvo skončil Péter Farkas na kurióznom Fiate 126P TDi a bronz bral Tamáš Fekete pilotujúci najrýchlejšiu predokolku s motorom 1,9TDi v Európe.

V triede Motocykle cenu za absolútne najlepší čas prevzal od viceprimátora mesta Lučenec, Mgr.Pavla Baculíka pretekár Stano Poživenec na upravenom stroji Suzuki GSX-R, ktorý zajazdil famózny čas 6,352 s. a dosiahol na 201 m trati max. rýchlosť 193km/h!

Šampionát pokračuje 18.mája v Maďarsku na letisku v Kiskunlacháze, kde sa usporiada spoločný závod slovenského a maďarského šampionátu, na Slovensko sa vráti šialený kolotoč najvýkonnejších vozidiel 1.júna na trenčianske letisko. Tam sa okrem domáceho majstráku a majstráku južných susedov bude tradične konať aj najväčší zraz amerických áut na Slovensku, ako oficiálny zraz Mustangov, zraz Corvett klubu a zraz Ford klubu.

viac info na www.zrychlenie.sk

Power fest

Tamás Fekete a jeho najrýchlejšie TDi s predným pohonom v Európe

Power fest

Street vs. Profi

Power fest

Burn out Fabie 1.8T z dielne Matlovič racing

Power fest

Vlaňajší absolútny víťaz Róbert Tutko za dočasne zapožičanom "hardcore EVO"

Power fest

Maďarský, finálový rozstrel triedy Profi6

Power fest

DCS tuning EVO8 z Maďarska nedalo šancu nikomu medzi streetovými štvorkolkami

Power fest

Vratislav Štuber (911 turbo) sa stretol v prvom súboji záverečného ohňostroja "Superfinal" s absolútnym víťazom "Brekim" na E30-ke turbo

 

foto: Gabriela Riesová