Stingray uvedie 97. Indianapolis 500

21. máj 2013Publikoval P. Kovács

Celkom nový model siedmej generácie 2014 Corvette Stingray bude zavádzacím vozidlom (pace car) pretekov 500 míľ Indianapolis. Povedie štartové pole 97. ročníka „Najväčšieho pretekárskeho predstavenia“, ktoré sa uskutoční v nedeľu, 26. mája na pretekárskej dráhe Indianapolis Motor Speedway. Bude to dvanásty krát, čo Corvette bude Pace car pre tieto preteky. Po prvý krát sa tak stalo v roku 1978.

Corvette Indy 500

„Je to česť, môcť inaugurovať celkom novú Corvette Stingray v slávnej „tehelni“ a pokračovať v tradičnom zväzku Chevroleta a Indianapolis 500,“ povedal Jim Campbell, viceprezident GM pre výkonnostné vozidlá a motoristický šport. „Výkon 2014 Corvette Stingray je inšpirovaný pretekmi; tým viac je vhodná na takúto prestížnu úlohu.“ Spolu s návratom značky Chevrolet ako dodávateľa motorov je prítomnosť Corvette Stingray Pace Car ďalším rozšírením tradičnej účasti značky na tejto pretekárskej trati, ktorá sa začala už v jej začiatkoch.

Corvette Stingray Pace Car sa líši od sériových vozidiel okrem farby Laguna Blue Tincoat s oficiálnou grafikou Indianapolis 500 na dverách len bezpečnostnými prvkami nutnými pre pohyb na pretekárskej trati a stroboskopickými svetlami. Na jazdu pred pretekárskymi vozidlami nebolo treba vykonať žiadne ďalšie úpravy pohonnej jednotky s úplne novým motorom 6,2 LT1 s mnohými pokrokovými technológiami, vrátane priameho vstrekovania paliva, kontinuálne variabilným časovaním ventilov a systémom Active Fuel Management (deaktivácia valcov). Pomáhajú efektívnejšej produkcii výkonu 450 koní. Corvette Pace Car tiež využíva súpravu výbavy Z51, určenú na lepšie využitie vozidla na pretekárskych tratiach.

Corvette Indy 500

Chevrolet a Indianapolis 500

Chevrolet má s Motor Speedway, pretekmi Indianapolis 500 a IZOD IndyCar Series dlhú spoločnú históriu. Chevrolet vznikol v roku 1911, ktorý bol súčasne prvým rokom konania 500 míľových pretekov a bratia Chevroletovci – spoluzakladateľ spoločnosti Louis, Arthur a Gaston – sa zúčastňovali na pretekoch Indy 500. Arthur Chevrolet sa zúčastnil v roku 1911 a Gaston Chevrolet v roku 1920 zvíťazil (viď foto v galérii).

Chevrolet sa na pretekoch v štýle Indy zúčastňoval ako výrobca motorov v rokoch 1986-93 a 2002-05 s motormi V8; vrátil sa potom v roku 2012 motorom Chevrolet IndyCar twin-turbo V-6 s priamym vstrekovaním. V tom čase už mal Chevrolet na svojom konte 118 víťazstiev v sérii IndyCar, jeho motory poháňali vozidlá siedmich víťazov celej série a zaznamenal sedem víťazstiev v Indianapolis 500.

V roku 2013 bude automobil Chevrolet po 24. krát oficiálnym Pace Car pretekov Indianapolis 500. Je to najvyšší počet spomedzi všetkých značiek. Po prvý krát to bol v roku 1948 Chevrolet Fleetmaster. Camaro v tejto úlohe vystupovalo sedem krát, pre Corvette to v tomto roku bude rekordná dvanásta príležitosť. 

James Hinchcliffe, jazdec tímu Andretti Autosport GoDaddy vo formule Dallara Chevrolet

zdroj: Chevrolet