Profituning 2023

Über kombi na druhú

08. február 2024Publikoval P. Kovács

Audi RS6 Avant Performance je dokonalé rodinné lietadlo na diaľnice a nepotrebuje žiadne úpravy. Super kombi s preplňovaným motorom V8 4.0 TFSI o výkone 630 koní a 850Nm dáva stovku za 3,4 sekundy a slušné miesto pre päť osôb s batožinou. Teraz ale Audi zvyšuje rýchlosť s exkluzívnym modelom GT, ktorý dostal nový softvér 8-stupňovej prevodovky a jemnú odtučňovaciu kúru. Výsledkom je o desatinu sekundy lepší šprint na 100km/h a dosiahnutie dvestovky za 11,5 sek., pri čom sa po novom akcelerátor zastaví len na cifre 305 km/h.

Audi plánuje postaviť len 660 exemplárov RS6 GT a každé z týchto vozidiel bude čiastočne vyrobené ručne, vrátane karbónovej kapoty a blatníkov. A čo dostanete navyše za cena 220 000€? Zníženú svetlú výšku o 10mm, tuhšie stabilizátory, manuálne nastaviteľný podvozok, ostrejší zadný diferenciál i lepivejšie pneumatiky Continental Sport Contact 7. Takýto ultimatívny balík musí osloviť samozrejme aj vzhľadom, ktorému dominuje dizajn exteriéru legendárneho špeciálu Audi 90 Quattro IMSA GTO. Ten spolu s bielymi 22“ diskami bude jedinou možnosťou pre kupujúcich v USA, ostatné trhy budú mať na výber z ďalších možností.

Táto šialená RS6 má po prvýkrát kapotu z uhlíkových vlákien s voľbou čiastočného alebo úplného odkrytia, ako i nový dizajn blatníkov s výduchmi za prednými kolesami pre lepšie prúdenie vzduchu. Interiér je potiahnutý čiernou kožou a alcantarou s červeným prešívaným prešívaním sedadiel. K dispozícii sú nové športové sedadlá s karbónovou výplňou a odznak z limitovanej edície na stredovej konzole, ktorý vám napovedá, aký vzácny je tento streetový pretekár s batohom.

text: P.Kovács, foto: Audi