Profituning 2023

Znovuzrodená ikona

28. september 2023Publikoval P. Kovács

Lancia je už niekoľko rokov žiaľ len svojim tieňom a kedysi luxusná značka má na trhu zastúpenie zatiaľ len s modelom Ypsilon. Ohlásený začiatok novej éry sa nekoná, preto zostáva už len pohľad do slávnej histórie. Jej najvýraznejšími míľnikmi sú úspechy v motoristickom športe 70-tych až 90. rokov. A keď Lancia a rally, tak v prvom rade večná legenda Delta HF Integrale. Toto je jasné aj u Manhart Performance preto sa rozhodli znovu definovať cestnú odnož tejto ikony pod názvom MANHART Integrale 400.

Asi tušíte na čo poukazuje číslo 400. Áno, na aktuálny výkon tohto matného hothatch-u. Úplne presne je to 375 koní a 550 Nm a tento enormný nárast v porovnaní so základom (200 k / 298 Nm) je výsledkom kombinácie softvérovej optimalizácie s rôznymi úpravami hardvéru. Základom je performance kit s modernizovaným turbodúchadlom, závodnými zvodmi a turbo časovačom. Samozrejmosťou sú kované piesty a ojnice Manhart H-beam, tiež ostré vačky od Catcams. Balík dopĺňa zákazkové palivové čerpadlo od spoločnosti Bosch, prívod vzduchu špecifikácie Group N, ako aj chladič a ventilátor vlastnej produkcie. V neposlednom rade sa pod Lanciu dostal nový 3,5-palcový výfukový systém, ústiaci do dvoch koncoviek s priemerom 80 mm.

Manhart modernizoval päťstupňovú manuálnu prevodovku komponentmi skupiny N, ktorá je k motoru pripojená cez upravenú spojku Sachs. Optimalizácia podvozku prvkami KW Suspensions zaisťuje lepšiu jazdnú dynamiku, kým brzdová súprava Manhart Evo zaručuje presvedčivé hodnoty spomalenia. Na prednej náprave má 4-piestikové strmene Brembo na kotúčoch 380x28 mm, vzadu 2-piestikové strmene na kotúčoch 284x22 mm. Úplne verné štýlu sú kolesá OZ Rallye Racing v rozmere 8x17 palcov, obuté do pneumatík 205/40ZR17.

Talianska športová klasika s nemeckým dopingom je vizuálne odlíšená strešným spojlerom Manhart Evo a matným wrapom vrátane typickej sady nálepiek. Interiér dostal jemný poťah v kombinácii koža/alcantara s individuálnymi akcentmi a nové podlahové rohože. Inštalované bolo aj krátke radenie, nové ukazovatele a športový volant Manhart s priemerom 350 milimetrov.

text: P.Kovács, foto: Manhart