1000HP Hennessey Maximus

05. november 2019Publikoval M. Lábaj

Mestské SUV síce zažívajú svoju – pravdepodobne – najväčšiu vlnu popularity, my sme ale názoru, že poriadne terénne auto má mať hlučné odvaľujúce sa gumy, veľkú svetlú výšku a praktickú karosériu. Jedným zo synonymov je Jeep Gladiator, do ktorého dokonca montujú aj 707-koňový motor z Hellcatu.

Je tých 707 koní dosť? V Hennessey mali jasnú odpoveď na túto otázku. Nie. 6,2-litrový osemvalec do V dostal celý balík vylepšujúcich komponentov HPE1000. Motor riadi premapovaná ECU s novým káblovým zväzkom. Vylepšenie prebehlo aj pri palivovom systéme, a za väčší vymenili i chladič. Samozrejme nemohli zabudnúť aj na vylepšenie zvukového prejavu, osem hrnčekov zvoní do nerezového výfukového systému. Balík vo výsledku zvýšil výkon motora na celých 1000 koní (745 kW). Točivý moment pohne snáď so všetkým čo sa dostane pod 20-palcové kolesá, jeho maximum je 1264 Nm.

Aby Gladiator prešiel naozaj všade, Hennessey mu vylepšili a tiež pozdvihli podvozok o 15 centimetrov, na disky obuli off-roadové pneumatiky BFG KD. Nové sú aj oba nárazníky, predný so svetelnou rampou, ak sa ale zatúlate do terénu na príliš dlho určite využijete moderné LED svetlomety. Interiér bol vyparádený koženými doplnkami a sedadlami s prešívaním. No rozhodne mu nebude vadiť kúsok blata ak niekde zapadnete. Cena úpravy nie je známa, vieme však že Gladiator s pravým motorom stojí čosi okolo 180 000 €. I napriek tomu, že auto bolo oficiálne predstavené už skôr v tomto roku, radi si ho pripomenieme pri príležitosti otvorenia brán SEMA SHOW, kde bude aj vystavené.

text: M.Lábaj, foto: Hennessey