1090 koní pre É-čko

14. január 2018Publikoval M. Lábaj

Mercedes AMG E 63 S je už v sérií výborným autom. Ponúka luxus, komfort a výkon v jednom. Lenže, niekomu je i výkon 5,5-litrovej biturbom preplňovanej V8 málo. Pre tých má ale Posaidon skvelú ponuku, rozšírenie stáda pod kapotou až na 1090 koní (803 kW).

Nemecká firma sa snažila zo spomínaného motora dostať čo najviac. Samozrejme, všetky úpravy boli vykonané s cieľom zachovať životnosť agregátu. Balík svalov pre W212 v ponuke nájdete pod označením E 63 RS 850+. Enormný výkon je dokonca ešte elektronicky krotený. V Posaidone sa tak rozhodli, pretože krútiaci moment väčší ako 1350 Nm súčasti pohonu nemusia znášať dobre i keď sú patrične zosilnené.

Výsledný výkon majú na svedomí vylepšená dvojica turbodúchadiel s vyšším tlakom plnenia, väčší intercooler a 3-palcové výfukové potrubie. Posaidon ponúka i možnosť zväčšenia objemu motora z pôvodných 5,5 na 6,5 litra. V základnej 5 a polke sa totižto skrýva "len" 920 koní (678 kW). Ak si však už dáte aj zvýšiť objem V8-čky, odporúčame nechať si vymeniť i predný a zadný diferenciál za ich samosvorné varianty. Vo finále tak budete mať pod nohou k dispozícií 803 kW a 1500 Nm.

O prenesenie nemalého výkonu na asfalt sa postará športová 7-stupňová prevodovka a pohon všetkých kolies 4Matic. K výbornému zážitku z jazdy prispievajú aj nainštalované športové pružiny vpredu a elektronické nastavenie tlmičov na zadnej náprave.

Disky kolies a uhlíkové brzdy zostávajú bezo zmeny. Takisto nič nové nehľadajte ani v interiéri. Presné hodnoty zrýchlenia  z 0 na 100 km/h Posaidon nezverejnil, no odhadujeme čas okolo 2,6 sekundy. Vieme ale, že E-čko sa rozbehne na maximálnych 380 km/h. S touto mašinou sa budete cítiť ako skutočný boh ciest.

text: Matej Lábaj, foto: Posaidon