Profituning 2023

16-valcový vietor z juhu Francie

22. február 2023Publikoval M. Lábaj

Chladný severozápadný vietor, ktorý v údolí rieky Rhône môže dosahovať až 180 kilometrov za hodinu. Dokáže ohýbať stromy a ničiť úrodu avšak zároveň aj poháňať plachetnice a vďaka nemu tiež môžeme pozorovať rozprávkovo preslnené dni na území Provensálska v južnom Francúzsku.

Práve na úpätie nad Azúrovým pobrežím sa prišlo pozrieť aj Bugatti W16 Mistral, ktoré dostalo pomenovanie po tomto silnom vetri. Nádherné kľukaté cesty nad Côte d’Azure a zvuk symfónie 16-valcového motora sa spájajú do jedného z najkrajších šoférskych zážitkov. Tu v tomto momente sa Bugatti stretáva s jedným z ôsmych dominantných vetrov v Stredozemnom mori. Mistral svoju silu naberá ku koncu zimy, obyvateľom južného Francúzska zároveň ohlasuje príchod jari.

Jeho silu ale tiež eleganciu si zobralo Bugatti ako inšpiráciu. Model Mistral poháňa 8,0-litrový agregát preplňovaný štvoricou turbodúchadiel a v tejto inkarnácií produkuje výkon 1600 konských síl (1177 kW). Svojou silou prepravuje posádku neporovnateľnou rýchlosťou rovnako tak ako Mistral naberá rýchlosť cez úpätia až do Stredozemného mora. Maximálna rýchlosť Bugatti je 420 km/h, karoséria bez strechy však umožňuje vodičovi vnímať okolitú prírodu všetkými zmyslami a užiť si majstrovský motor.

Aby W16 Mistral skutočne stál bok po boku s mocným vetrom južného Francúzska, musí nielen využívať obrovskú silu, ale aj kĺzať vzduchom. Inteligentne využíva inovatívne dizajny, ktoré zaisťujú optimálny prietok a aerodynamiku vozidla. Je tvarovaný vetrom, vyrovnáva silné sily a vytvára stabilitu, výkon a krásu. Dve sacie otvory za vodičom a spolujazdcom privádzajú každú sekundu prúd čerstvého vzduchu do mohutného motora. Nová širšia, hlbšia a trojrozmerná iterácia slávnej podkovovitej mriežky Bugatti zabezpečuje vedenie studeného vzduchu do chladiča vpredu. Vzduch nasávaný cez boky vozidla je vedený cez dva ďalšie chladiče pri zadných kolesách a potom von cez zadné svetlá v tvare X.

Všetkých 99 exemplárov modelu W16 Mistral je už predaných, pričom sa konkrétne konfigurácie začnú riešiť tento rok. Stretnutie Mistralu s vetrom Mistral v južnom Francúzsku je poctou jeho menu a jeho silnému dedičstvu. Bugatti je skutočným majstrovským dielom inžinierstva a dizajnu a symbolom maximálneho zážitku z jazdy.

text: M.Lábaj, foto: Bugatti