Profituning 2023

190E EVO II ide opäť do výroby!

09. január 2024Publikoval P. Kovács

Takúto správu v ére ekošialenstva snáď nikto nečakal, ale než kým obecenstvo zaplesá, rýchlo dajme veci na správnu mieru. Žiaľ nejde o prebudenie sa vedenia v Stuttgarte a nejaký plán obnovy starého puncu jednej z najväčších značiek sveta, ale iba o husársky kúsok malej spoločnosti postavením legendárneho restomodu. Dobrá správa je však, že sa nebavíme o o unikáte ale o 100-kusovej sérii, pri čom majú prvé autá dodať majiteľom už v roku 2025.

Pre nás menej známy nemecký špecialista na performance úpravy a motoristický šport HWA AG zverejnil prvé obrázky svojho pripravovaného Mercedes 190E EVO II, na ktorom sa pracovalo vyše 12 000 hodín. Na prvý pohľad si poviete, že veď ide len o kópiu továrenskej limitky a podobné kity sa predávajú dnes už „bežne“. Toto je ale iná šálka kávy, pre „troška“ inú klientelu a vývoj zahrňuje okrem okázalého vzhľadu aj kopec funkčných riešení a vylepšenie aerodynamiky. HWA je zatiaľ skúpa na informácie, očividné je však moderné poňatie nesmrteľnej klasiky a snaha o čistý vzhľad.

Na chróm po novom zabudnite a absentuje aj slávna hviezda na kapote. Keďže letí čierna farba, zatmavilo sa všetko možné, vrátane svetiel, ktoré navyše dostali modernú LED technológiu a netradičnú optiku. Podľa slov vedenia HWA bude EVO „vyrábané pomocou najmodernejších technológií z hľadiska hnacieho ústrojenstva, výkonu, bŕzd, aerodynamiky a bezpečnosti“. Zahŕňa to dozaista aj nejaký ten nárast výkonu dobre známeho radového 4-valca o sile 232 koní. Čo už ale presne vieme, je cena tejto parádičky, ktorá veru môže byť pre väčšinu z nás kameňom úrazu. 714 000 Eur bez DPH totiž málo nie je, no verte mi, po tých plánovaných sto kusoch sa len tak zapráši...

text: P.Kovács, foto: HWA AG