Profituning 2021_2

2023 Range Rover SV

27. december 2021Publikoval M. Lábaj

V októbri Land Rover predstavil nový model Range Rover pre nasledujúce roky. Novinkou je dizajn veľkého SUV s koeficientom odporu vzduchu 0,30 a plug-in hybrid v kombinácií s benzínovým 6-valcovým trojlitrom a elektromotorom s výkonom 105 kW. Klasické dieselové a benzínové motory dostali 48V mild-hybridnú technológiu a vrcholný 4,4-liter V8 zase namiesto kompresoru dva turbá. Angličania už vtedy sľúbili obrovské množstvo konfigurácií, avšak až teraz prezradili čo pripravili.

Jedná sa o vrcholnú verziu Range Roveru SV, ktorá je poháňaná výhradne osemvalcom s výkonom 530 konských síl (390 kW). Možností ako si luxusné SUV nakonfigurovať je vraj až 1,6 milióna! V tom sa počítajú všetky možnosti v rámci exteriéru aj interiéru. To, že na ceste stretnete rovnakú konfiguráciu svojho SV je takmer nemožné. SV je dostupné s krátkym i dlhým rázvorom.

Rozdiel od inej verzie napríklad SE či HSE je viditeľný na nárazníkoch a rozdielnej prednej maske, samozrejme pre istotu nemôže chýbať zreteľné označenie SV z keramiky. Land Rover ponúka 7 volieb 23-palcových diskov a 14 farieb karosérie z palety SV (okrem štandardného vzorkovníka Land Roveru). Za príplatok však môžete prísť s vlastným odtieňom akejkoľvek farby, ktorú by ste radi mali na svojom rendži. Keď sa s manželkou dohodnete na farbe, výber interiéru bude rovnako nekonečný.

K dispozícií je niekoľko typov koženého čalúnenia s rôznymi vzormi. Ultra exkluzívny vzhľad interiéru je dosiahnutý dreveným obložením, ktoré prešlo celým procesom spracovania s laserovým gravírovaním. Volič prevodovky spolu so všetkými tlačidlami sú keramické. Dlhý model navyše prichádza v štvormiestnej verzii so sklopným stolíkom a chladničkou vzadu uprostred. Tomu sa hovorí dekadencia. Land Rover začne prijímať objednávky začiatkom budúceho roka. Štartovacia cenovka sa očakáva okolo 180 000 €.

text: M.Lábaj, foto: Land Rover