703 plnokrvníkov od Ardenu

09. marec 2018Publikoval M. Lábaj

Nesympatizujete s nemeckými značkami a túžite po rýchlom, dostupnom,  športovom kupé? Jaguar má pre vás prvotriednu  ponuku, F-Type od svojej SVO divízie. Skvelý dizajn, dobré spracovanie a 575 koní. Napriek tomu nestačí? Tak zájdite do Ardenu, tam na vás čaká ešte rýchlejší F-Type!

Arden, kto to je? Arden je tuningová spoločnosť, nemecká... Avšak už od vzniknutia v roku 1972 sa sústreďuje výhradne na úpravu britských automobilov. Toľko histórie. Dnes tu máme pred sebou vynovené vozidlo s označením AJ 23 SVR, ktoré sa predstavilo tento rok na autosalóne v Ženeve. V tomto prípade išlo najmä o zvýšenie počtu žrebcov pod kapotou. Päťlitrový motor preplňovaný kompresorom dostal nových osem kovaných piestov, vylepšený kompresor, upravený prívod vzduchu a premapovanie riadiacej jednotky vykonané tými najväčšími odborníkmi. Vďaka spomínaným úpravám a výfukovému systému s kovovými katalyzátormi sa výkon zvýšil na úroveň 703 koní (517 kW). S krútiacim momentom 873 Nm sa F-Type rozhodol hrať vo vyššej lige.

Vonkajší vzhľad od sériovej verzie odlišuje kompletný aero kit, nové predné lízatko, maska chladiča, prahy a dokonca i nové kľučky na dverách. Taktiež boli nasadené nové 21-palcové papučky s centrálnou maticou, ktoré znižujú neodpruženú hmotnosť. Lepivé pneumatiky od Continentalu majú však čo robiť, aby udržali Jaguar v stope. Na rad prišiel aj podvozok, kde sa vymenili pružiny. Auto je teraz o 30 mm bližšie k asfaltu. Ak vám ani toto nestačí, tak potom ste naozaj zvláštny typ osobnosti.

text: Matej Lábaj, foto: Arden