750HP G-Power X5M

11. december 2017Publikoval M. Lábaj

Ani sa to nezdá, ale terajšia generácia BMW radu X5 je na trhu už nejaký ten čas. Presne je to od roku 2014, kedy sa prvýkrát ukázala na Motor Show v Los Angeles. Po troch rokoch nemecká tuningová firma G-Power prichádza s balíkom vylepšení a modernizácie pre tento model.

G-Power nám predstavili svoju upravenú X5 M len na nedávnej Essen Motor Show 2017. Vylepšenia sa týkajú najmä upraveného softvéru, motora a výfuku. Zatiaľ čo M-ková X5 vychádza z továrne s 4,4 litrovou twin-turbom preplňovanou V8 a výkonom 428 kW (575 k) a 750 Nm točivého momentu, G-Power ponúka o trochu výkonnejší variant tohto motora.

Primárne úpravy spočívajú v úplne novom naprogramovaní riadiacej jednotky motora. Ďalšia úroveň tuningu zahrňuje namontovanie nového setu downpipov. Hodnota výkonu s týmito vylepšeniami poskočí na 523 kW (700 k) a 905 Nm. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h mohutného SUV sa skráti na čas 3,8 sekundy! To ale nie je všetko. Pri poslednej, tretej úrovni si zmenou ešte prejdú turbodúchadlá a prebehne kompletná výmena zvyšnej časti výfukového potrubia za titánovú, ktorá je o 23 kíl ľahšia ako sériová. Vo finále má G-Power X5 M výkon až 551 kW (750 k) a 980 Nm! V balíku je tiež zahrnuté aj posunutie obmedzovača maximálnej rýchlosti. Presné dynamické hodnoty spoločnosť však nezverejnila.

Ako je však známe, vyššie opísané úpravy nie sú práve najlacnejšie. Na toto všetko si pripravte 21 027,30 €. Ak popri tom ešte túžite po vylepšení zovňajška pôvodnej X5 M, môžete si priplatiť ďalších 22 610€ za široký bodykit Typhoon. Za zaplatenú čiastku dostanete rozšírenie blatníkov, karbónovú Venturi kapotu, nový dynamickejší vzhľad auta vďaka novým spojlerom, ktoré zlepšujú aerodynamiku a veľké 23-palcové Hurricane RR disky. Ak sa už rozhodnete túto čiastku utratiť, s výsledkom spomínaných úprav budete určite spokojný.

text: M.Labaj, foto: G-Power