Profituning 2023

AC Cobra sa vracia

09. marec 2023Publikoval P. Kovács

Od momentu, kedy Carroll Shelby v roku 1962 prvý krát vybavil roadster AC Ace motorom V8 od Fordu, prešla táto ikona automobilizmu mnohými generáciami, obmenami a spústou menej či viac kvalitných replík. Teraz však prichádza úplne nový „originál“ AC Cobra GT Roadster v réžii ľudí vlastniacich značku AC Cars, ktorí založili nové ústredie v Donington Parku, aby sa v roku 2024 ku klientom dostali prvé kúsky.

Reinkarnácia legendy bude poháňaná motorom V8 5.0 Coyote s výkonom 654 koní a krútiacim momentom 780Nm, ktorý bude spárovaný podľa predbežných informácií buď so šesťstupňovou manuálnou alebo 10-stupňovou aickou prevodovkou. Hmotnosť má byť pod 1,5 tony, pri stanovenom cieli dosiahnuť stovku za 3,4 sekundy. Čo sa týka rozmerov roadstra – nová Cobra bude dlhšia aj širšia ako predošlé modely.

Do novej éry posunutý štýl Cobra je dielom Icona Design Group a každý karosársky diel bude vyrobený z uhlíkového kompozitu inštalovaného okolo nového hliníkového rámu navrhnutého v Taliansku. Interiér bude vyrábaný na mieru s množstvom moderných vymožeností, ako sú elektrické okná, klimatizácia a kompletný informačný a zábavný systém. Je zrejmé, že to lacný špás nebude - cenovka začína na sume 285 000 libier, pri čom zatiaľ nie stanovený celkový počet vyrobených kusov.

text: P.Kovács, foto: AC Cars