Profituning 2023

Artisan GT-R

13. január 2024Publikoval P. Kovács

Ak sa považujete za ozajstného JDM fanatika, ktorý má okrem toho dostatočne tučné konto, tak zbystrite pozornosť. Firma Artisan Vehicle Design so sídlom v Londýne totiž predstavila Nissan Skyline práve pre vás. Použitím základu R35 GT-R a nahradením pôvodných panelov karosérie alternatívami z uhlíkových vlákien môžete vlastniť nabrúsenú R34-ku s technikou 21.storočia.

Silueta stále aktuálnej 35-ky je dokonale spárovaná s klasickým predkom, agresívnejšou odvetrávanou kapotou a nesmrteľnou zadnou partiou, ktorej dominuje nové dvojramenné krídlo, hranatý difúzor s dvoma komínmi a centrálne svetlo inšpirované F1. Nádych motošportu s odkazom na R33 GT-R LM dodáva aerodynamický paket, spolu so šesťlúčovými diskami. Artisan deklaruje možnosť špecifických úprav exteriéru podľa vkusu zákazníka, vrátane neónového podsvietenia a zdravej porcie dusíka – proste v štýle F&F. Vybrať si možno aj z radu farieb, ktoré ladia s GT-R z minulosti, vrátane variácií „Bayside Blue“, „Midnight Purple“ a „Silica Brass“.

Mechanicky si automobil zachová 3,8-litrový V6 s dvoma turbodúchadlami, ktorý ale bude od základov prestavaný s výberom z dvoch výkonových verzií: 800 k „Track Edition“ a „Ultimate Edition“ s výkonom 1 000 koní. Bezo zmeny sa neobídu ani brzdy, pneumatiky a odpruženie, zatiaľ čo nové komponenty výfuku by mali smerovať k agresívnejšiemu prejavu známeho dunenia R35. Kabíne sa venovalo rovnako veľa pozornosti ako exteriéru, čoho základom je kompletné prepracovanie z uhlíkových vlákien a alcantary. Prvá funkčná verzia bude hotová do konca leta 2024 a následne bude koncom roka oficiálne predstavená na výstave SEMA v Las Vegas. Výroba sa začne v nemeckom Hannoveri a začína na sume približne 369 000 libier.

text: P.Kovács, foto: Artisan Vehicle Design