Profituning 2021

Aston Martin DBX 707

13. február 2022Publikoval P. Kovács

Síce sme nedávno písali o upravenom DBX-monštre z dielne Mansory, ale priznajme si, pre väčšinu to môže byť "tú mač". Pre konzervatívnejších milovníkov nadvihnutých "superšportov" je tu opticky striedmejšia alternatíva, a to priamo z výroby. OK, porcia výkonu je o niečo menšia, ale 707 koní a 900Nm by asi malo postačovať...;)

Model vstupuje do boja proti 650hp Lamborghini Urus a Bentley Bentayga Speed s výkonom 635 konských síl. Už zo suchých čísiel je zrejmé, že britský, preplňovaný 8-valec objemu 4.0l rivalov prekonáva, ale navyše má aj v dynamických parametroch. Pomyslený súboj navyše vyhráva pri skutočnosti, že nevyužíva hybridnú výpomoc - zákony fyziky ohýba len vďaka čisto spaľovaciemu agregátu.

DBX 707 prenáša ohromnú silu na všetky kolesá cez 9-stupňový a, stovku z pokoja pokorí v čase 3,2 sekundy a rýchlomer sa zastaví až pri rýchlosti 310km/h! Fabrický tuning sa nezaobišiel bez zmeny pohonu 4x4 a nastavenia samosvorného diferenciálu, prepracoval sa i vzduchový podvozok, štandardom sú karbón-keramické brzdy s kotúčmi priemeru 420 resp. 390 mm. Opticky sa špičková verzia odlíšila novou maskou, prepracovanými nárazníkmi a novým ukončením komínov. Ak vás zaujala táto brutálna mašina, dajte si nabok približne 220 tisíc Eur

text: P.Kovács, foto: Aston Martin