Profituning 2021

Audi RS3-R ABT

09. august 2022Publikoval M. Lábaj

Už pri svojom debute Audi RS3 pokorilo rekord na Nordschleife vo svojej triede kompaktných automobilov. Kto však nebol spokojný ani so 400 koňovou RS3, ABT Sportsline ponúkala úpravu na 460 koní. Kto však pozná ABT, vie, že to ešte nebol vrchol úprav. Kemptenský úpravca to dotiahol ešte ďalej.

Hatchback dostal upravené chladenie stlačeného vzduchu a preprogramované riadenie motora vďaka ABT Engine Control. Úpravy pomohli radovému päťvalcu dosiahnuť ďalších 100 koní a 100 Nm. Pod prednou kapotou RS3-R tak sídli až 500 koní (368 kW) a 600 Nm. Zrýchlenie sa zlepšilo o 5 desatín sekundy, teda akcelerácia z pokoja na 100 km/h namiesto pôvodných 3,8 s zvládne Sportback za 3,3 sekundy. RS3-R sa podpisuje i typickým zvukovým prejavom, ktorý ABT ešte vylepšilo koncovým tlmičom s čiernymi matnými koncovkami s priemerom 95 milimetrov.

Okrem motora ABT upravilo tiež podvozok s novými pružinami a športovými stabilizátormi. Pre náročných zákazníkov je k dispozícií tiež výškovo nastaviteľný podvozok. Ten je skutočným vrcholom, ktorý umožňuje viac než len rozsah zníženia o 20 až 40 mm na prednej a zadnej náprave. Novinkou je aplikácia myABT cez ktorú je možné odblokovať maximálnu rýchlosť RS3-R až na 300 km/h. Cez aplikáciu je tiež možné nastaviť Audi do režimov Eco, Sport a Race a zároveň sledovať všetky informácie o aute na displeji smartfónu.

Okrem 500 koní je však karbónový aeropaket ABT najväčším zvýraznením RS3-R. Zahŕňa predný podnárazník a krídelká po okrajoch, agresívnejšie kryty spätných zrkadiel, vzadu upravený difúzor pre štvoricu koncoviek a čierny lesklý spojler. Športový vzhľad podčiarkujú kované 20-palcové disky HR20 obuté na pneumatikách GOODYEAR Eagle F1 SuperSport R tyres v rozmeroch 245/30. Výrobný proces ráfikov umožňuje použitie odľahčenej konštrukcie a tým aj udržať nízku neodpruženú hmotnosť, čo zase prispieva k agilnému ovládaniu. Manažér ABT Sportsline Hans-Jürgen Abt odkazuje záujemcov aby nezaháľali. Spoločnosť limituje výrobu na 200 kusov. V interiéri tak nemôže chýbať plaketa s poradovým číslom limitovanej série a množstvo symbolov ABT a RS3-R.

text: M.Lábaj, foto: ABT