Profituning 2023

BMW Alpina B5 GT

02. február 2023Publikoval P. Kovács

Nový, v počte 250ks limitovaný model dvorného úpravcu mníchovských rýchlikov bude dostupný ako sedan alebo kombi a pod kapotou ukrýva najvýkonnejší motor Alpina. B5 GT je vybavený dvojnásobne preplňovaným 4,4-litrovým motorom V8 od BMW s výkonom 634 koní (466 kW) a maximálnym krútiacim momentom 850 Nm. Alpina pridala nové nasávanie vzduchu s optimalizovaným prietokom pri aktualizácii softvéru motora a plniaceho tlaku. To činí navyše 13 koní a 50Nm oproti sérii, čo nie je síce veľa, ale v prípade výmeny modro-bieleho loga na erb Alpiny ide nie len o to...

Vyladený sedan rady 5 dokáže dosiahnuť rýchlosť 100 km/h za 3,4 sekundy, pričom dosahuje maximálnu rýchlosť 330 km/h. Kombík potrebuje na tento šprint menej ako 3,6 sekundy a môže uháňať maximálkou 322 km/h. Alpina prenáša výkon cez aktualizovanú osemstupňovú aickú prevodovku a na spomalenie využíva výkonný brzdový systém Brembo so štvorpiestikovými strmeňmi.

Pri pohľade zozadu lahodia očiam dve dvojité koncovky výfuku potiahnuté nitridom titánu, ktorý im dodáva čierny povrch. Alpina ponúka B5 GT s 20-palcovým, 20-lúčovým klasickým dizajnom kolies s exkluzívnym spracovaním Marron Volciano.B5 GT je k dispozícii v štandardných modrých alebo zelených farbách exteriéru,tuner však ponúka na želanie aj šesť ďalších špeciálnych odtieňov.Interiér je v základe potiahnutý v koži Nappa, ale k dispozícii je aj koža Merino spolu s mnohými možnosťami obloženia a ďalšími vylepšeniami interiéru, ako je napríklad obloženie z jemného dreva Alpina Walnut Antracite či špeciálne sedadlá v alcantare.

BMW Alpina B5 GT je už k dispozícii k objednaniu, pri čom sa prvé kusy klientom dodajú v júli tohto roku. Sedan začína na sume 145 500 eur, praktickejšie kombi vám z vrecka vytiahne 148 500 eur.

text: P.Kovács, foto: Alpina