BMW Concept M8 Gran Coupé

19. marec 2018Publikoval P. Kovács

Najväčším pútačom expozície bavorskej automobilky na tohtoročnom ženevskom autosalóne bola nepochybne štúdia novej špičky modelovej ponuky, ktorá určite zamieša karty v segmente luxusných superáut. „BMW radu 8 sa predstaví ako nová vlajková loď modelového radu BMW a spojí v sebe neprekonateľnú športovosť s eleganciou,” vraví Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design. Nový model sa pretaví na sériové modely BMW radu 8 Gran Coupé a BMW M8 Gran Coupé, ktoré sa predstavia v priebehu roka 2019 a doplnia modelovú rodinu BMW radu 8.

Tvár nového BMW radu 8 sa jasne zrkadlí v grafike prednej časti štúdie. Obrysy mriežky chladiča sa smerom dole k vozovke rozširujú, čím upriamujú pozornosť na nízko položené ťažisko. Rovnako ako na niekdajších kupé značky BMW, aj teraz spája obličky spoločný rám, ktorý z nich vytvára široký jednodielny prvok. Kontrastom je zlaté orámovanie obličiek, ktoré prináša prednej časti nádych exkluzivity. Svetlomety využívajú svetelnú technológiu z vytrvalostného pretekárskeho vozidla BMW M8 GTE. Získavajú tak ďalší rozmer dynamiky a novú 6-uholníkovú interpretáciu typickej prednej časti BMW so štvoricou očí. Mohutné otvory na vstup vzduchu z plastu zosilneného uhlíkovými vláknami (CFRP) slúžia na to, aby sa chladiaci vzduch dostal na potrebné miesta.

Aj pri pohľade z diaľky vidno, že proporcie štúdie M8 Gran Coupé vyžarujú dynamický charakter vozidla. Dlhý rázvor, natiahnutá kapota, plynulá línia strechy a krátka zadná časť. To všetko vytvára elegantnú siluetu športového kupé. Emotívne výrazné spracovanie povrchov vrcholí v ramenách vozidla okolo C-stĺpika nad zadnými kolesami. Strecha tu prechádza do zadnej časti v podobe elegantne tvarovaných plutiev. Nižšie sa svalnaté blatníky starajú o vizuálne vyjadrenie sily, ktorá prúdi na zadné kolesá. Keďže M8 Gran Coupé je každým svojím kúskom členom rodiny BMW M, dostalo karbónovú strechu. Vizuálne aj fyzikálne pomáha znížiť ťažisko vozidla, k čomu prispievajú aj aerodynamicky upravené vonkajšie spätné zrkadlá.

Lakovanie zelenkavou farbou Salève Vert vytvára pri rôznych svetelných podmienkach vizuálny pocit farebného prechodu zo zelenej do sivasto modrej. Odhaľuje sa tak premyslená súhra povrchov, ktorá dopĺňa zlaté orámovanie okien, zvýrazňuje M mriežku chladiča, zlaté lakovanie brzdových strmeňov, diskov kolies a dvojitých koncoviek výfukového potrubia. Vozidlo tak dostáva úplne nový vzhľad, za ktorým sa zaručene určite otočí každá hlava.

 

Zadná časť štúdie BMW Concept M8 Gran Coupé vyžaruje dynamické nadšenie a výrazný vizuálny vzhľad, typický pre vozidlá s označením M. Široký rozchod kolies a ploché zadné blatníky upozorňujú na dynamické schopnosti vozidla. Horizontálne línie štylisticky narúšajú zadnú časť, pričom privádzajú viac svetla do priestoru pod zadným spojlerom a zvyšujú vizuálnu výnimočnosť. Široký postoj na vozovke zvýrazňujú aj úzke tvarované zadné svetlomety ukryté pod čiernym sklom. Pod nimi sa nachádza nárazník, ktorý nadväzuje na dynamické tvary prednej časti. Výrazný difúzor a dva páry M dvojitých koncoviek výfukového potrubia vysielajú jasný odkaz o absolútnom výkone.

zdroj: BMW Group