BMW M4 LIBERTY WALK

05. február 2018Publikoval P. Kovács

Ani po rokoch pravidelnej konfrontácie sa s extrémnymi rozširovacími kitmi sme si na tento odvážny tuningový počin ešte nezvykli a hlavne na starom kontinente tieto kúsky stále značne polarizujú scénu. Na západ od nás, kde je zmýšľanie ľudí predsa len liberálnejšie a samozrejme kde je viac financií na podobné excesy sa ale tento štýl už udomácnil a tento krát máme tú česť vám predstaviť vôbec prvý exemplár, ktorý sa na holandskej pôde postavil z originálnych dielov spoločnosti Liberty Walk.

22-ročný youtuber Rick
sa v snahe poriadne odlíšiť sa nebabral a smelo sa vrhol do projektu, o ktorom vedel, že bude pútať obrovskú pozornosť. Ako základ si vybral vynikajúce športové náčinie od bavorského výrobcu, ktoré vďaka dvakrát preplňovanému trojlitru s výkonom 425 koní, perfektnému podvozku a náhonu na zadné kolesá ponúka slušnú zábavu. Niekomu to ale nestačí... Aj keď je v tomto tuningovom diele agregát nie prvoradou ingredienciou úspechu, pre istotu sa úpravou riadiacej jednotky a montážou kompletného, športového výfuku Akrapovič nadvihol výkon na 530 konských síl a zvýraznil zvukový prejav štvorice koncoviek.

Prejdime ale k exteriéru, ktorý je základným prvkom "lámača krkov". Spoločnosť StreetCustoms naordinovala kombináciu dravého balíčka nástavcov LB, zatmavených svetiel, karbónovej strechy a krytu motora, karbónového zadného krídla, lesklých čiernych detailov a farebne pretvoreného loga BMW. Celý dojem znásobuje sivé lakovanie a bezchybný výber diskov. Pod rozšírené blatníky sa namontovali 20-palcové, trojdielne kolesá Vossen HC-3 v rozmeroch 20x10.5 ET3 vpredu a 20x12 ET-10 vzadu, dodané belgickou firmou Sxywheels. Impozantným rozmerom týchto valcov sekunduje aj obutie v špecifikácii 275/30R20, resp. 295/30R20 značky Michelin.

K vytúženému postoju ale upravená búda a kolesá sami o sebe nestačia. Dôležitým atribútom dosiahnutia cieľa v takýchto prípadoch je ale medzikus - v tomto prípade vzduchový podvozok AirRex. Vďaka nemu môže ožiť slogan "Drive low, park lower". Mimochodom si výsledok upgrade-u karosérie a podvozka nevyžaduje dlhší komentár, sami vidíte, že veru táto M4-ka je riadne rozčapená!

Dodatočné práce na koženom M-kovom interiéri spočívali v montáži novej audio zástavby, pre potreby doplnenia kvalitnej muziky z výfukových rúr. Svoje miesta si našli komponentné repráky Genesis, subwoofre Morel a dva zosilňovače Genesis upravené na povrchoch 24-karátovým zlatom!

M4-ka je už v základe vážnym kúskom a drvivá väčšina ľudí by sa veľmi rada "uskromnila" aj s jej úplným sériovým prevedením. Napriek tomu sa vždy nájdu riešenia, ktoré každé auto posúvajú o level vyššie. Tie riešenia si vyberie každý podľa svojho vkusu a podľa toho, ako mu vadí, ak sa na ulici každý pozrie za nim...



text: Peter Kovács, foto: Mathijs Van Wijk