BMW radu 4 Gran Coupé

11. február 2014Publikoval P. Kovács

Nové BMW radu 4 Gran Coupé je ďalšou vysokokarátovou ponukou v segmente prémiovej strednej triedy. Zjednocuje kvalitu jazdnej dynamiky dvojdverového kupé so všestrannosťou štvordverového vozidla a s veľkým a ľahko dostupným priestorom vzadu. Zatiaľ čo sú dĺžka, šírka, rázvor a rozchod vpredu a vzadu identické ako pri dvojdverovom modeli, strešná línia BMW radu 4 Gran Coupé je o 112 milimetrov dlhšia a splýva dozadu pomalšie. V spojení s o dvanásť milimetrov vyššou siluetou táto línia zabezpečuje viac komfortu na sedenie vzadu. Predná časť vozidla obidvoch modelov vykazuje identické, pre BMW typické dizajnové znaky ako dvojité ľadviny, dvojité okrúhle svetlomety a veľké vstupy vzduchu na prednom nárazníku. Pretiahnutá strešná línia, štvoro bezrámových dverí a široko sa otvárajúce sériovo elektronicky otvárané zadné dvere spájajú funkčnosť sedanu s postavou kupé. Objem zadného priestoru je 480 litrov a tak dosahuje hodnoty sedanu radu 3. Štvoro dverí BMW radu 4 Gran Coupé umožňuje v porovnaní s dvojdverovým kupé pohodlnejšie nastupovanie a vystupovanie.

BMW 4 Gran coupe

Už od začiatku predaja BMW radu 4 Gran Coupé je k dispozícii päť silných, kultivovaných a hospodárnych motorov. Najvyššiu motorizáciu predstavuje radový šesťvalcový benzínový motor v 435i so zdvihovým objemom 3,0 litre a výkonom 225 kW/306 k, ktorý vystrelí Gran Coupé na stovku za 5,5 sekundy. V BMW 428i Gran Coupé a v 420i Gran Coupé prichádzajú dva ľahké a výkonné zážihové štvorvalcové motory s dvojlitrovým objemom. Ich výkon je 180 kW/245 k respektíve 135 kW/184 k. BMW 420d Gran Coupé s naftovým agregátom o výkone 135 kW/184 k pri maximálnom krútiacom momente 380 Nm má spotrebu, v závislosti od obutia, od iba 4,7 do 4,9 litra na 100 kilometrov a z nuly na 100 km/h potrebuje iba 7,7 sekundy. V BMW 418d Gran Coupé je výkon motora 105 kW/143 k a spotreba 4,5 až 4,7 litra na 100 km. Všetky dieselové a benzínové motory využívajú najnovšiu technológiu BMW TwinPower Turbo a spĺňajú emisnú normu EU6. Už s modelovým štartom sú BMW 428i Gran Coupé a 420d Gran Coupé na želanie k dispozícii s inteligentným pohonom všetkých kolies BMW xDrive. Sériovo sa dodáva 6-stupňová manuálna prevodovka, na želanie sa dajú všetky motorizácie kombinovať s 8-stupňovou prevodovkou Steptronic alebo 8-stupňovou prevodovkou Steptronic Sport, pri ktorej sa prevodové stupne dajú meniť aj manuálne radiacimi páčkami pod volantom.

BMW 4 Gran coupe 

Športovosť a exkluzivita sa v interiéri BMW radu 4 Gran Coupé štýlovo dopĺňajú. Prístrojovú dosku ovplyvňuje Layering  – šikovné zaobchádzanie s rozdelením priestoru pomocou vrstiev línií a plôch – a prirodzene zabezpečuje pre BMW typickú orientáciu na vodiča bez toho, aby sa spolujazdec cítil vylúčený. Vynikajúco čitateľné okrúhle prístroje v optike Black Panel a voľne stojaca plochá obrazovka iDrive Monitor zvýrazňujú štýlovú a funkčnú eleganciu. Prednú a zadnú časť prepájajú ozdobné lišty, ktoré sa tiahnu od prístrojovej dosky cez hornú časť dverí dozadu a sú ušľachtilo ohraničené dvojfarebnou opierkou predlaktia na dverách.

BMW 4 Gran coupe

Prémiovú náladu v BMW radu 4 Gran Coupé podporujú exkluzívne farby, výnimočné kombinácie materiálov a individuálne varianty výbavy. Navyše v základe sú už k dispozícii tri výbavové línie a exkluzívny BMW Individual Program, ako aj M Sportpaket. S nimi sa ako v interiéri tak aj v exteriéri zvýrazňujú charakteristické znaky BMW radu 4 Gran Coupé. Línie Modern, Sport a Luxury sa od základnej výbavy odlišujú nasledujúcimi znakmi: vyhotovenie a farba ľadvín a vstupov vzduchu, Air Breather a spätných zrkadiel, grafikou bočných okien, zadnou lištou, zadným nárazníkom a prahovou lištou, označením výbavy na boku vozidla a čiernym vysokolesklým vyhotovením Center Stack v interiéri. Pre výnimočný zjav je v rámci Individual Program k dispozícii obzvlášť jemná koža aj na prístrojovom paneli, exkluzívne drevené aplikácie a prahové lišty. Možnosti výberu kompletizujú štyri špeciálne farby, ktoré sú doplnkom k ponuke Individual Program a 19-palcové kolesá z ľahkých zliatin.

BMW 4 Gran coupe

 

zdroj: BMW