Profituning 2023

Bugatti Bolide

24. máj 2023Publikoval M. Lábaj

Okruhová špecialita od Bugatti je v poslednom štádiu testovania. Očakáva sa, že k prvým zákazníkom dorazí už začiatkom budúceho roka. Bugatti zvedavcom už pár hodín po odhalení prvých fotiek na sociálnych sieťach zverejnilo fotky kompletného modelu Bolide v produkčnej forme. Do popisu prihodilo Buggati informácie o tom, že okruhové auto vstupuje do ďalšieho štádia vývoja.

Aktuálna verzia Bolide sa líši zadným spojlerom, ktorý sa ponára medzi výraznými rebrami na stranách. Inak tiež vyzerajú obrovské otvory pre vzduch vpredu a otvor nasávania vzduchu na streche je výrazne väčší. Bugatti ale nezverejnilo žiadne nové fotky zozadu, takže nevieme povedať či dodržali slovo v podobe rozsiahleho zadného difúzora a centrálnym výfukom so štvoricou koncoviek. Z bočného pohľadu len vidieť, že tam stále sú.

Nie je to len prekapotovaný Chiron. Bolide má výrazné zmeny na podvozku a mechanické vylepšenia, ktoré sa týkajú prevodovky aj chladiaceho systému. Okruh je hlavným revírom pre tento model a preto Bugatti robí všetko pre to aby z každého dielu dosiahli maximálny výkon a zároveň udržali čo najmenšiu možnú váhu vozidla. Výkon štvorito preplňovaného motoru W16 s objemom 8,0-litrov má byť približne okolo 1600 koní a hmotnosť na úrovni 1450 kilogramov.

Sľubované zrýchlenie z nuly na 100 km/h je 2,17 sekundy, 200 km/h za čas 4,3 sekúnd a rýchlosť 300 km/h by malo dosiahnuť do 7,3 sekundy. Maximálna rýchlosť okruhovej špeciality je viac ako 500 km/h. Pri prvom predstavení v roku 2021 Bugatti vyhlásilo, že vyrobí len 40 kusov. Jeden exemplár bude mať cenu 4 milióny eur. To stále platí a ak nedôjde k výrazným zmenám v spoločnosti dodávky okruhového modelu Bolide sa začnú budúci rok.

text: M.Lábaj, foto: Bugatti