Profituning 2021_2

Červený kód

28. august 2022Publikoval M. Lábaj

Americký výrobca vysokovýkonných automobilov Shelby American prvýkrát vytvoril produkčné auto z jedného zo svojich experimentálnych vozidiel. Shelby GT500 Code Red je prvým modelom z limitovanej edície s dvoma turbodúchadlami, ktoré spoločnosť ponúka.

Okrem vizuálnych rozdielov od bežného Shelby GT500 je Code Red poháňaný upraveným 5,2-litrovým motorom V8 s prvotriednymi dielmi, prepracovaným systémom twin-turbo s veľkým medzichladičom, úplne novým palivovým systémom a preprogramovaným riadením motora. Normovaný výkon pri použití 93 oktánového benzínu je 1014 koní (746 kW) a najvyšší krútiaci moment 1058 Nm. GT500 môžete však natankovať aj s palivom E85, vtedy dosahuje V8 ozrutných 1317 konských síl a 1356 Nm.

Prekopané je samozrejme aj hnacieho ústrojenstvo, Shelby však prihodilo i široký bodykit s masívnym kopcom na kapote, kolosálnym spojlerom z uhlíkových vlákien. Nemôžu chýbať nové disky kolies so širokým obutím, ktoré by dokázali preniesť vyše 1300 koní na asfalt. V rámci úpravy má Red Code tiež poladený podvozok a interiér čalúnený alcantarou s karbónovými dekormi. Posádka usadá do kožených anatomických kresiel s logom Shelby a Red Code na operadle.

V roku 2008 Shelby sa pokúsilo vyrobiť takisto twin-turbom preplnovanú V8 v spolupráci so spoločnosťou Nelson’s Racing Engines. Nikdy ho však nevyrobili kvôli vysokým nákladom a extrémnej povahe. Dnešná doba je iná, Shelby poznamenal, že "mnohé z problémov, s ktorými sme sa stretli pred 14 rokmi, už neexistujú." Spoločnosť upraví len 30 áut. K cene úpravy, čo je v prepočte 208 867 € treba ešte pripočítať samotný základ, ktorým je Shelby GT500. Majitelia budú zaregistrovaný do oficiálneho klubu Team Shelby, ktorý založil Carroll Shelby v roku 2008.

text: M.Lábaj, foto: Shelby American