Challenger Red Eye HPE1200

23. november 2018Publikoval M. Lábaj

Americký výrobca Dodge minulý rok na jar predstavil najrýchlejší sériovo vyrábaný automobil na štvrť míle - Challenger SRT Demon. Jeho základný výkon 840 nabúchaných koní málokomu nevystačí. Dodge sa chválil schopnosťou Demona zdvihnúť predné kolesá do vzduchu pri štarte. Texaská firma Hennessey bola práve tá, komu sa toto stádo zdalo ešte malé.

Hennessey ale neupravilo najvyššiu verziu Challengera - Demona, ale jeho o kúsok slabšieho súrodenca, ktorý nesie meno Red Eye. Ten od tunera dostal balíček HPE1200. Áno, jeho názov prezrádza hodnotu výkonu, ktorý dosahuje 6,2-litrová V8 na kľukovej hriadeli, rovných 1200 koní. Na zadných kolesách je "iba" 1013 koní (755 kW). Keď sa však všetkých 1293 Nm oprie do asfaltu, vzorka na pneumatikách dokáže miznúť neuveriteľne rýchlo.

Balík HPE1200 sa len o pár drobností líši od paketu HPE1000. Základom oboch je veľký 4,5-litrový kompresor (sériový má objem 2,7l), vylepšené kladky remeňa kompresoru, úprava škrtiacich klapiek a nové vysoko prietokové vstreky. Taktiež by to nešlo bez premapovania riadiacej jednotky. Úpravy sa týkajú aj výfuku. Nerezové zvody a športový katalyzátor zabezpečujú prvotriedne vyplachovanie valcov. Hennessey tvrdí, že HPE1200 navyše obsahuje padák, ochrannú klietku a ešte o trošku lepšie vyladený systém preplňovania. My odporúčame k plnej výbave zakúpiť si ešte papierový sáčok pre spolujazdca.

text: Matej Lábaj, foto: Hennessey