Profituning 2021_2

Charger Hellcat by Bader

11. august 2022Publikoval P. Kovács

Pre netrénované oko vypadá bežný Hellcat ako štandardný Dodge Charger s motorom V6. Niekto maskovanie nadbytku testosterónu berie ako výhodu, iný by rád viac ukazoval brutálnu silu aj pri pohľade na svoju zaparkovanú beštiu. No tento konkrétny Charger SRT Hellcat z roku 2016 veru netrpí anonymitou a aj pre tých, ktorí nevedia nič o autách, vyzerá ako Frankenstein na kolesách. Premenu má na rováši nemecká tuningová spoločnosť Bader Karosserie und Lack, zameriavajúca sa na budovanie amerických svalov na terorizovanie nemeckých ulíc...

Rozmernému sedanu nechýba kompletný „widebody kit“, siahajúci ďaleko za podbehy kolies a pokrýva časť predných dverí a polovicu zadných dverí. Súprava tiež pridáva bočné prahy, predný splitter, nástavce pre zadnú masku a prekvapivo skromný ducktail spojler na kufri. Sériovú prednú kapotu nahrádza nový – výraznejší diel so špecifikáciou Redeye.

Aby sa z pridaného priestoru vyťažilo maximum, Bader inštaluje 21-palcové päťlúčové kolesá obuté do pneumatík rozmeru 295/35 vpredu a absurdné valce špecifikácie 355/25 vzadu! Čiže širšie ako na prvej generácii Lamborghini Countach a totožné ako na Bugatti Chiron. Pre správne vyplnenie veľkých výrezov bolo navyše potrebné použitie 25mm podložiek a o dokonalý stance sa starajú nové tlmiče a nové komponenty náprav.

Pôvodných 707 koní (527 kW) je na zadokolku určite dosť, napriek tomu Bader ponúka pre „streetfighterov“ a šprintérov vylepšenia aj pod kapotou. Kompresorom preplňovaný 6,2-litrový motor V8 má zmenené nasávanie, väčšiu škrtiacu klapku a vylepšený výfuk. Údaje navýšeného výkonu spoločnosť neuvádza, známa je ale suma, ktorú si vypýta za optický paket bez mechanických vylepšení. Takto vyzerajúci Charger môžete mať za veľmi stráviteľných 3.990 eur! No nekúp to... :)

text: P.Kovács, foto: Bader Karosserie und Lack