PKW 5

Čierna dokonalosť

28. január 2020Publikoval M. Lábaj

V Európe je pomerne známa tvár, aj keď ho v predajných číslach niekoľkokrát prebehol vlastný súrodenec, nestráca nič zo svojho šarmu. Reč je o Volkswagene Scirocco R, troj-dverovému hot-hatchu so športovými krivkami. Tento čierny kúsok patrí Andréemu z Nemecka, ktorý si svoje Scirocco upravil podľa vlastnej chuti.

Základom je najvyššia výkonová verzia, Scirocco R s výkonom 275 koní a pohonom všetkých štyroch kolies 4Motion. Majiteľovi výkon eRka zatiaľ stačí, pod kapotou urobil len pár dizajnových zmien. Motorový priestor zdobí nasávací box vzduchu z uhlíkových vlákien a výfuk vyrobený na mieru. Malé detaily, avšak pozdvihujú význam písmenka „R“ na prednej maske. Ostatné úpravy boli sústredené na podvozok a vzhľad auta.

Volkswagen prvým dojmom pôsobí tajomne, čierna lesklá farba odhaľuje sexi tvary karosérie len malými odrazmi slnečných lúčov. Z blatníkov vykúkajú rovnako tmavé disky BBS RSII s jemnými červenými doplnkami. Rozkročený postoj dáva autu vzduchová technika od Air Lift Performance. Vďaka nej sa dosiahlo ideálne zníženie, len si všimnite koľko málo priestoru ostalo medzi kolesom a vonkajším blatníkom. Napriek fakt maličkým medzerám, mechy si plnia svoju úlohu skvelo, počas jazdy sa neozývajú od podvozka žiadne zvuky šúchania pneumatiky o vnútorný blatník.

Druhý pohľad prezradí, že Scirocco má na sebe aj kúsok farby. Farbu zadných svetiel dopĺňajú predné svetlomety. Zatiaľ čo sú zadné červené zvonku, tie vpredu majú kúsok červenej vo svojom vnútri. Ich útroby totiž André začalúnil do červeného semišu s bielym prešívaním. Tak a tu končia všetky dohady o tom, že stance je len o veľkých kolesách a nízkom posede. Hrá sa na detaily, a niekedy až na mikrodetaily. Červená pokračuje v interiéri hatchbacku.

Športové sedačky Recaro majú na sebe kombináciu červenej kože a semišu s bielou nitkou. Takú istú kombináciu má i palubná doska, centrálna konzola, výplne dverí a i strecha. A čo nie je čalúnené v červených látkach, to dostalo karbónovú povrchovú úpravu. Ako napríklad volant, volič prevodovky, či výduchy klimatizácie a ovládač svetiel. Povedal som, že sa hrá na mikrodetaily? Všimnite si čalúnenie na otváracích tlmičoch tretích dvier. A červenú koženú zátku palivovej nádrže tiež. Interiér doplňuje už len rozoberateľný ochranný rám za chrbtami vodiča a spolujazdca. Andréeho Scirocco R je príkladom toho, že sa na takéto auto nestačí pozrieť len raz. Ukazuje, že niekedy je to všetko o detailoch.

text: M.Lábaj, foto: stanceworks.com - Mike Crawat