Profituning

Darček pre Amíkov

07. január 2021Publikoval M. Lábaj

McLaren si pre svojich amerických zákazníkov pripravil k Vianociam netradičný darček a to poriadne veľký. Myslím, že pod bežný stromček by sa určite nezmestil. O čo ale ide. Keďže je v Amerike stále množstvo nespálenej ropy, Angličania zvolili špeciálny prístup k tomuto trhu. Tým darčekom je nový superšport McLaren Sabre poháňaný iba spaľovacím motorom. Žiadnu hybridnú techniku neobsahuje.

Spoločnosť sa hrdí vyjadrením, že model Sabre je najvýkonnejším McLarenom so spaľovacím motorom v histórií. Dvojito preplňovaná V8  je naladená na 824 koní (606 kW) a jej maximálny krútiaci moment činí 800 Nm. To je zatiaľ všetko, čo nám o motore prezradili. Dozvedeli sme sa však aj najvyššiu rýchlosť, tá je stanovená na 350 km/h, čím stavia Sabre i na pozíciu najrýchlejšieho dvojmiestneho McLarenu v kategórií bez elektrických pomocníkov.

Ako základ pravdepodobne poslúžila veľmi podarená Senna, pri modeli Sabre sa ale dizajnéri trochu vyhrali s výzorom. Nám to pripadá akoby to bol elegantný McLaren (biela farba karosérie) osadený trochu uleteným bodykitom určeným pre okruhové špeciály (červené blatníky a čierne krídla). Určite tak niet pochýb, že karoséria s týmito prvkami vytvára dostatok prítlaku na to, aby sa auto udržalo na akejkoľvek rovinke.

O výrobu sa postará divízia MSO (McLaren Special Operations), pretože počet kusov je prísne limitovaných na 15. A pretože je Sabre určený špeciálne pre amerických kupcov, výrobca úzko spolupracoval s budúcimi majiteľmi pri vývoji. Takisto je na aute použité množstvo riešení a nápadov, ktoré by neprešli pri globálnej homologizácií. Prvý kúsok je lakovaný do farieb niekdajšieho najväčšieho sponzora F1 tímu, tabakovej firmy Marlboro. Zvyšné Sabry budú vo farbách, ktoré si navolia sami majitelia. Dokáže však exkluzivita predbehnúť tabuľky s nekonečnými číslami výkonov? To až ukáže čas...

text: M.Lábaj, foto: McLaren