Profituning 2023

Defender 130 Outbound & 130 V8

21. máj 2023Publikoval M. Lábaj

Novému modelu Defender sa vcelku darí. Land Rover tak rozširuje ponuku o luxusnú verziu dlhej verzie 130 Outbound a do ponuky takisto prihadzuje aj 500-koňovú V8. Na krátku verziu 110 si zase môžete dokúpiť balík vonkajších doplnkov Country Exterior Pack inšpirovaný pôvodným Defenderom.

O tom, že Defender je perfektný spoločník na dobrodružstvá v divočine niet pochýb. Land Rover možnosti ešte rozširuje terénne schopnosti s luxusným interiérom verziou Outbound. 130 Outbound je k dispozícií výhradne s piatimi sedadlami, vďaka čomu má priestor vzadu ešte väčší potenciál pre rôznu výzbroj na objavovanie neznámej prírody. Priestor vzadu má objem 1329 litrov, respektíve až 2516 litrov ak sklopíte aj druhý rad sedadiel. S takmer rovnou podlahou je Defender schopný pokryť širokú paletu požiadaviek od zákazníkov. Či práve potrebujete previesť dlhé hranoly na nový prístrešok na chate ale si chcete zabaliť potápačskú výstroj či dokonca plánujete ísť kempovať, Defender 130 Outbound je všestranný spoločník.

Luxusná verzia Outbound zažiari kdekoľvek príde aj vďaka exteriérovým doplnkom. Nárazníky a predná mriežka majú jemný, účelný vzhľad s povrchovou úpravou Shadow Atlas Matt, zatiaľ čo bočné vetracie otvory sú v antracitovej farbe. Na doplnenie luxusné dizajnu Outbound sú k dispozícii 20-palcové kolesá vo farbe Gloss Black alebo 22-palcové kolesá v odtieni Shadow Atlas Matt. Paletu dopĺňajú odtiene Fuji White, Santorini Black, Carpathian Grey a Eiger Grey. Pre zákazníkov, ktorí potrebujú vynikajúcu odolnosť proti poškriabaniu najmä mimo spevnených ciest, Land Rover ponúka saténovú ochrannú fóliu. Pre čalúnenie v interiéri je na výber medzi luxusnou kožou Windsor a odolnou tkaninou Resist s rôznymi povrchmi. Výbava obsahuje aj gumené rohože, ktoré sa dajú zložiť tak aby ochránili nárazníky a nakladacie hrany, v prípade nakladania ťažkej batožiny alebo športového vybavenia.

Skvelé terénne schopnosti ponúka elektronický vzduchový podvozok, brodivosť Land Roveru je až 900 mm a dokáže zodvihnúť Defender až na 430 milimetrov svetlej výšky. Trakciu na každom povrchu zabezpečuje inteligentný systém pohonu všetkých štyroch kolies a systém Terrain Response 2. Defender Outbound odteraz dokáže potiahnuť až 3000 kg, takže či je to konský prepravník alebo príves s menšou loďou, nie je problém. Navyše vďaka vzduchovému podvozku s prizdvihnutím zadnej nápravy je pripájanie prívesu ešte jednoduchšie. Defender 130 Outbound je k dispozícii buď s benzínovým 6-valcovým motorom P400 alebo naftovým šesťvalcom D300. Oba sú vybavené technológiou Mild Hybrid Electric Vehicle (MHEV) pre optimálny výkon a efektivitu.

Paletu motorov rozširuje preplňovaný 5,0-litrový osemvalec s výkonom 500 koní (375 kW) a krútiacim momentom 610 Nm. Defender 130 s týmto motorom dokáže zrýchliť z nuly na 100 km/h za 5,7 sekundy. Defender V8 spoznáte podľa štvorice výfukových koncoviek v zadnom nárazníku a odznakmi V8 na karosérií. Vo výbave sú štandardne predné LED matrixové svetlomety s denným svietením a zatmavené zadné svetlá. Zatmavený sú aj zadné okná v rámci balíka Privacy Glass a nemôže chýbať obutie na 22-palcových diskoch v odtieni Satin Dark Grey. Luxus v interiéri je v podaní kožených sedadiel, ktoré sú vyhrievané a ventilované a dajú sa nastaviť v 14-tich smeroch, 4-zónovou klimatizáciou a vyhrievaný je aj tretí rad sedadiel. O zábavu a informácie sa stará infotainment Pivi Pro s 11,4-palcovou obrazovkou. Na palube nechýbajú ani systémy ako bezdrôtový Apple Car či Android Auto a bezkáblové nabíjanie smartfónov.

text: M.Lábaj, foto: Land Rover