Profituning

Dodge Durango SRT Hellcat

07. september 2020Publikoval M. Lábaj

V Amerike je skutočne všetko možné. Toho dôkazom je aj predajná politika automobilky Dodge, ktorú je momentálne možné popísať takto. Ak sa dostávate do neistôt, rozhodne potrebujete väčší výkon. V skutku jednoduché.

Modelu Durango - na americké pomery stredne veľké SUV, malo prísť oživenie v podobe novej generácie vozidla. Namiesto úplne nového modelu sme sa ale dočkali iba faceliftu. A zatiaľ je to celkom podarený krok od Dodge. V základe totiž ponúka fajnových 300 koní. No vrchol ponuky je ešte zaujímavejší. K názvu modelu sa pridružilo pár písmeniek v známom poradí, a lá Durango SRT Hellcat. V číslach to znamená 710 koní (529 kW) a 875 Nm z plnotučného osemvalca.

Kompresorom preplňovaná V8 HEMI Hellcat má objem 6,2-litra zatiaľ čo samotný kompresor má 2,4-litra. Jeho najvyšší plniaci tlak je 0,8 barov, avšak dokáže pracovať i pri 14 600 otáčkach za minútu. A to nie je všetko, už v kompresore sú zabudované vodné chladiče vzduchu. Vďaka nim sa teplota nasávaného kyslíka drží na 60-tich °C. Rodinný Hellcat dokáže akcelerovať z nuly na 96 km/h za celkom krátky čas, a to 3,5 sekundy. Maximálna rýchlosť činí 290 km/h. Osem-stupňová aická prevodovka toho ale zvládne ešte oveľa viac. Toto sivé čudo s dvomi čiernymi pásmi bez problémov potiahne až 3950 kilogramov vážiaci prívesný vozík.

Počítať môžete rovnako s pohonom všetkých kolies ako s bezpečným zastavením aj s takýmto nákladom. To zabezpečujú obrovské brzdy od Bremba, vpredu 6 piestikov a 400 mm drážkované kotúče, vzadu 2 piestiky a 350 mm. Dodge sa chváli zastavením z rýchlosti 96 km/h na 35-tich metroch. Ostrá verzia SRT Hellcat dostane aj nový samosvorný diferenciál a aktívne tlmiče pre tvrdú športovú alebo jemnú pohodlnú jazdu. K dispozícií sú jazdné režimy Track, Sport, Snow a Tow. Za urevanú V8 s výkonom 710 koní v praktickej rodinnej karosérií Dodge v prepočte pýta 68 410 €. Však aký jednoduchý recept na úspech?

text: M.Lábaj, foto: Dodge